Senat: Indemnizație de gratitudine pentru aproximativ 2.500 de invalizi, veterani și văduve de război
Peste 2.500 de invalizi, veterani şi văduve de război vor beneficia de o indemnizaţie de gratitudine, neimpozabilă, în valoare de 50% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, conform unui proiect iniţiat de Guvern, al cărui raport comun a fost admis marţi în comisiile de specialitate din Senat.
„Este o iniţiativă care vine să îndrepte o nedreptate pe care au făcut-o modificările legislative. De această iniţiativă legislativă vor beneficia aproximativ 2.500 de oameni. Este vorba de suma de 5.380 de lei, jumătate reprezintă 2.690 de lei brut. O indemnizaţie de gratitudine, neimpozabilă, în valoare de 50% din câştigul salarial mediu brut, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, aferent anului pentru care se face plata„, a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele Comisiei pentru apărare, Nicoleta Pauliuc.
Conform evidenţelor oficiale, în România există un număr de 2.521 de beneficiari ai actelor normative ce acordă drepturi băneşti invalizilor, veteranilor şi văduvelor de război, din care 2.269 beneficiari aflaţi în evidenţele Casei Naţionale de Pensii Publice, 107 beneficiari aflaţi în evidenţele Ministerului Apărării Naţionale şi 80 beneficiari aflaţi în evidenţele MAI.
„Acordarea acestei indemnizaţii de gratitudine reprezintă modalitatea prin care statul român îşi exprimă recunoştinţa, respectul lu admiraţia faţă de cei care şi-au pus viaţa in slujba ţării, precum şi o reparaţie morală şi materială care sa contribuie la asigurarea unui venit decent invalizilor, veteranilor şi văduvelor de război, dreptul financiar acordându-se exclusiv acestor categorii de beneficiari. De asemenea, indemnizaţia de gratitudine se cumulează cu indemnizaţia prevăzută la art. l alin. (1) şi cu sporul prevăzut la art. 2 alin. (1), ambele din Legea nr. 49/1991„, se arată în expunerea de motive.
Proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului privind completarea art.1 din Legea 49 privind acordarea de indemnizaţii şi sporuri invalizilor, veteranilor şi văduvelor de război va fi supus dezbaterii plenului Senatului, cu propunere de adoptare, conform raportului comun de admitere întocmit de comisiile pentru apărare şi pentru muncă. Senatul este prima Cameră sesizată.