Senatoarea Șoșoacă, circ la Ministerul Afacerilor Interne

Publicat: 18 ian. 2023, 19:00, de Teodora Dinu, în POLITICĂ , ? cititori
Senatoarea Șoșoacă, circ la Ministerul Afacerilor Interne

Diana Șoșoacă a făcut circ, miercuri, la sediul Ministerului Afacerilor Interne, unde a avut loc dezbaterea pe marginea proiectului de  Ordonanță a Guvernului pentru modificarea și completarea unor acte normative care cuprind dispoziții privind evidența persoanelor și cartea electronică de identitate.

Senatoarea Șoșoacă a făcut circ, acaparând întreaga dezbatere și considerând totul un demers anticonstituțional. Ea spune că în Parlament sunt foarte mulți care nu sunt de acord cu cartea electronică de identitate. Mai mult, consideră că prin emiterea acestora, în contextul alegerilor din 2024, se va îngreuna procesul de votare și astfel unii nu vor fi votați sau nu vor putea ajunge în funcții publice.

Șoșoacă insistă că acest document care se dorește a fi implementat la nivel national, este neconstituțional.

Imagini live de la dezbaterea publică, de la sediul Ministerului Afacerilor Interne.

Textul actului normativ aici.

Cartea electronică de identitate, un instrument foarte util

Pe de altă parte reprezentații MAI, spun că acest instrument și anume cartea electronică de identitate va fi unul extrem de util și în concordanță cu Regulamentul european.

Copiii până în 14 ani pot avea carte electronică de identitate. Eliberarea e gratuită

“Cartea electronică de identitate, pe suportul de stocare, va conține un certificat digital care ne va permite să ne autentificăm în interfețele administrației publice. Vă pot confirma faptul că lucrăm în acest moment să expunem, până la finalul acestui an, niște servicii. Dar aceste servicii, în afară de cele expuse de noi, care țin de Evidența Persoanelor, vor fi expuse de celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne și putem să ne gândim la cazierul judiciar, putem să ne gândim la anumite servicii expuse de colegii de la Direcția Generală Regim Permise și Înmatriculări. Toate acestea vor fi expuse prin intermediul unui proiect la care colegii mei din minister lucrează”, a explicat chestorul Cătălin Giulescu.

Implementarea, o dată cu noile acte de identitate, a semnăturii digitale calificate aduce numeroase avantaje atât pentru cetăţeni, cât şi pentru administraţia publică şi pentru mediul de afaceri. 

Tot ce trebuie să știi despre cartea electronică de identitate: Ce probleme pot apărea

Din punctul de vedere al mediului de afaceri, ar fi util ca românii să se poata folosi de acest certificat emis de MAI şi în relaţia cu privaţii – pe termen mediu şi lung ar însemna 8 milioane de semnături electronice puse la dispoziţia cetăţenilor, societăţii şi economiei digitale, cu avantaje clare atât pentru administraţia publică, întrucât pe masură ce acestea vor putea fi folosite oriunde, (oamenii vor fi din ce în ce mai tentaţi să evite deplasările şi statul la cozi în faţa unor ghişee), dar şi pentru economie (aparitia unor produse şi servicii noi, aplicaţii etc.)