Senatorii au salvat o agenție națională desființată de Guvern

Publicat: 23 sept. 2024, 10:38, de Cristian Matache, în POLITICĂ , ? cititori
Senatorii au salvat o agenție națională desființată de Guvern

Agenția Națională pentru Zootehnie „Prof. Dr. G. K. Constantinescu” (ANZ) a fost salvată de la desființare după ce senatorii din comisia pentru agricultură au votat abrogarea ordonanței de reorganizare a Ministerului Agriculturii. Decizia vine după ce, în luna iunie, Guvernul adoptase o ordonanță care prevedea desființarea agenției prin divizare totală, preluându-i activitatea și personalul către Ministerul Agriculturii și direcțiile județene de agricultură, scrie Profit.ro.

Potrivit documentului adoptat de Guvern, ANZ ar fi fost desființată, ceea ce ar fi generat disfuncționalități în activitățile esențiale pentru păstrarea raselor și resurselor genetice animale. Senatorii au subliniat importanța agenției, argumentând că aceasta asigură reprezentativitatea României în domeniul zootehniei europene și este recunoscută ca autoritate competentă în statele membre.

În cadrul discuțiilor din comisia de agricultură, aleșii au evidențiat că desființarea ANZ ar fi dus la probleme în implementarea regulamentelor europene și ar fi complicat, în loc să simplifice, procedurile administrative din domeniu. „Implementarea acestor prevederi nu va duce la simplificarea procedurilor administrative”, au afirmat senatorii.

Pe lângă decizia de a menține ANZ, senatorii au decis ca Guvernul să înființeze oficii pedologice în județele unde acestea nu există, urmând ca acestea să fie desființate și preluate ulterior de direcțiile județene de agricultură. Aceasta reprezintă o măsură menită să asigure continuitatea studiilor pedologice și agrochimice esențiale pentru dezvoltarea agriculturii din România.

O altă modificare importantă a fost stabilirea că oficiile de studii pedologice și agrochimice existente se vor desființa prin absorbție, preluându-se patrimoniul și activitatea acestora de către direcțiile pentru agricultură județene.

Modificările adoptate în comisia de agricultură urmează să fie votate și în plenul Senatului până la data de 25 septembrie, când ordonanța are termen de adoptare tacită. Ulterior, Camera Deputaților va avea ultimul cuvânt în acest proces legislativ.