Senatul a dat undă verde pentru legea Romexpo. Ce prevede
Senatorii au adoptat miercuri proiectul de lege prin care ar urma să fie transferate, cu titlu gratuit, cele 46 hectare de teren de la Romexpo către Camera de Comerţ, pentru dezvoltarea unui proiect imobiliar.
Proiectul fusese trimis la reexaminare de către președintele Klaus Iohannis. Senatorii PSD, PNL și UDMR au votat din nou prevederile actuale ale proiectului, fără a bloca transferarea terenului. Legea va intra în dezbaterea Camerei Deputaților, care este și forul decizional în acest caz.
Cu 81 pentru, 38 contra și 2 abțineri, proiectul a trecut de Senat cu voturile PSD, PNL și UDMR. Proiectul vizează transmiterea cu titlu gratuit în proprietatea Camerei de Comerţ a terenurilor proprietate privată a statului aflate în folosinţa gratuită a CCIR, pentru realizarea, în maximum 40 de ani, de proiecte de dezvoltare urbană durabilă.
Senatorii au dezbătut și votat proiectul de lege în regim de urgență după ce la comisia de specialitate singurul amendament admis vine în completarea legii, în sensul în care terenurile menţionate se transmit cu titlu gratuit în proprietatea CCIR în scopul „desfăşurării exclusiv a activităţii specifice cu caracter de continuitate şi al realizării, în termen de maxim 40 de ani de la data dobândirii dreptului de proprietate, de proiecte de dezvoltare urbană durabilă pe terenurile respective, menite să susţină mediul de afaceri”.
Actul normativ prevede transmiterea cu titlu gratuit Camerei de Comerț și Industrie a României a terenului de 46 hectare de la Romexpo. Astfel, Camera de Comerț ar putea să se asocieze cu dezvoltatorii Iulius Mall și să construiască 14 turnuri în curtea Romexpo.
Proiectul de lege a fost aprobat de Camera Deputaților, cu votul PNL, PMP și PSD, în 2 septembrie 2020. În 31 martie 2021, președintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului spre reexaminare legea.
Parlamentarii USR au atras atenția public în repetate rânduri că proiectul este „un tun imobiliar” și că, la prețul pieței, statul român ar putea obține 500 milioane de euro pe terenurile de la Romexpo.
Proiectul de lege reexaminat și votat de Senat urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaților, care este și forul decizional în acest caz.
Ce prevede proiectul de act normativ
- Terenurile proprietate privată a statului transmise în folosinţa gratuită a Camerei Naţionale până la data intrării în vigoare a prezentei legi, care nu sunt revendicate, se transmit cu titlu gratuit în proprietatea Camerei Naţionale, în vederea desfăşurării activităţii specifice cu caracter de continuitate.
- Guvernul României, prin Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, emite, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, hotărârea prin care se transmite cu titlu gratuit dreptul de proprietate pentru terenurile prevăzute la alin.(11) şi, respectiv, în termen de 30 de zile de la data soluţionării definitive a cererilor de revendicare, pentru terenurile prevăzute la alin.(12).
- Terenurile dobândite de Camera Naţională în condiţiile prezentei legi nu pot fi vândute şi nu li se poate schimba destinaţia stabilită conform alin.(11) timp de 30 de ani de la data dobândirii dreptului de proprietate.
- Camera are şi poate constitui societăţi şi orice alte forme de asociere economică necesare desfăşurării activităţii specifice, cum sunt, dar fară a fi limitative, cele pentru organizarea de târguri şi expoziţii, pentru publicitate şi reclamă comercială, protecţia proprietăţii intelectuale şi orice alte activităţi şi prestări de servicii în folosul comunităţii de afaceri, inclusiv pentru implicarea în realizarea de proiecte de dezvoltare urbană durabilă menite să susţină mediul de afaceri.