Senatul se întruneşte în sesiune extraordinară pentru a discuta ordonanța privind organizarea alegerilor din toamnă

Publicat: 30 iul. 2024, 15:48, de Autor: Corina Oprea, în POLITICĂ , ? cititori
Senatul se întruneşte în sesiune extraordinară pentru a discuta ordonanța privind organizarea alegerilor din toamnă
Senatul se întruneşte în sesiune extraordinară pentru a discuta ordonanța privind organizarea alegerilor din toamnă

Senatul României a fost convocat marți, într-o sesiune extraordinară, pentru a discuta și a fi informat cu privire la Ordonanța de Urgență (OUG) aprobată recent de Guvern. Această ordonanță include măsuri esențiale pentru organizarea și desfășurarea alegerilor prezidențiale și parlamentare programate la sfârșitul acestui an.

Sesiune extradordinară în Senat

Conform unui comunicat oficial al Guvernului, adoptarea acestei ordonanțe în regim de urgență a fost motivată de nevoia de a face față unor cereri de retragere din Corpul experților electorali. În ultimul an, 3.332 de persoane au încetat să mai aibă calitatea de expert electoral, ceea ce a creat un deficit semnificativ de resurse umane specializate pentru gestionarea procesului electoral.

Pe lângă această ordonanță, senatorii au fost informați și cu privire la alte două acte normative: OUG pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul concurenței și OUG pentru modificarea și completarea Legii cetățeniei române nr. 21/1991.

Calendarul alegerilor a fost stabilit astfel: alegerile parlamentare vor avea loc pe 1 decembrie, coincizând cu Ziua Națională a României, în timp ce primul tur al alegerilor prezidențiale este programat pentru 24 noiembrie, iar al doilea tur, dacă va fi necesar, va avea loc pe 8 decembrie.

Prin măsurile adoptate în această OUG, Guvernul își propune să ofere un cadru juridic adecvat și resursele necesare pentru o bună desfășurare a alegerilor. Acestea includ asigurarea suportului logistic și tehnic prin instituții precum Autoritatea Electorală Permanentă, Ministerul Afacerilor Externe, Institutul Național de Statistică, Serviciul de Telecomunicații Speciale, dar și autoritățile locale și organismele electorale.

„Sunt prevăzute unele măsuri care vizează îmbunătăţirea unor anume aspecte care nu au funcţionat tocmai corespunzător la alegerile din vară şi mă refer mai ales la faptul asigurării birourilor electorale, spaţiilor corespunzătoare în care birourile electorale de circumscripţie judeţeană, respectiv birourile electorale de sector ale municipiului Bucureşti să fie asigurate de către autorităţile locale – primari, respectiv preşedinţi de consilii judeţene – în aşa fel încât să permită desfăşurarea activităţii în mod corespunzător, adică să existe spaţiile necesare pentru prezenţa simultană a mai multor preşedinţi ai secţiilor de votare din circumscripţia respectivă, a tuturor materialelor necesare desfăşurării sau rezultate în urma desfăşurării şi să aibă în vedere şi faptul că aceste alegeri vor fi organizate în lunile noiembrie, respectiv decembrie, ceea ce înseamnă să aibă sursele de căldură asigurate, iluminatul”, a explicat Toni Greblă, președintele AEP.