Senegal: alegeri în umbra crizei politice – prezidențiale cu 17 candidați!
Alegerile din Senegal au captat atenția mondială, odată cu votarea unui nou președinte într-un scrutin întârziat, în urma săptămânilor de agitație politică. Lungile cozi de alegători s-au întins pe tot teritoriul țării, aceștia adunându-se pentru a alege dintre cei 17 candidați la președinție.
Alegerile trebuiau să aibă loc luna trecută, dar au fost amânate de către domnul Sall, declanșând proteste violente din partea opoziției și o criză democratică. După ce a votat, președintele în exercițiu, Macky Sall, a avertizat candidații să evite afirmațiile premature de victorie.
Șapte milioane de oameni erau eligibili să voteze în această țară din Africa de Vest, predominant musulmană, care până atunci fusese lăudată drept un bastion al democrației în regiune.
Secțiile de votare își închid acum porțile după o zi în mare parte liniștită de votare, pe măsură ce majoritatea oamenilor se întorc acasă pentru a se pregăti să își întrerupă postul, acesta intervenind la apus în timpul lunii sfinte a Ramadanului.
Printre cei care concurează pentru funcția de președinte în Senegal se află candidatul coaliției de guvernământ BBY, fostul prim-ministru Amadou Ba, în vârstă de 62 de ani. După ce și-a exprimat votul în capitala Dakar, el a declarat că este „foarte încrezător” într-o victorie în primul tur al alegerilor.
Principalul său rival, Bassirou Diomaye Faye, și-a exprimat, de asemenea, încrederea după vot, alături de cele două soții ale sale, în orașul natal Ndiaganiao, situat la aproximativ 100 de kilometri distanță de Dakar.
Acesta este primul scrutin prezidențial de la începutul crizei politice care a zguduit Senegalul, în care un candidat atât de tânăr, Mbissine, în vârstă de 25 de ani, și-a exprimat clar importanța votului pentru tineretul națiunii.
„Aceste alegeri sunt ale tinerilor. Dacă ar fi să dau un sfat altor tineri, ar fi să vină și să voteze. Este singurul mod în care ne putem ajuta pe noi înșine,” a spus Mbissine.
În același timp, Diégane Gueye, în vârstă de 84 de ani, a afirmat că a venit să voteze pentru că „astăzi este o zi importantă pentru națiunea noastră. Este mult în joc și de aceea ar trebui să ne pese.„
Deși procesul electoral a fost, în general, pașnic, s-au înregistrat plângeri la un centru de votare din orașul Keur Massar, la aproximativ 20 de kilometri nord-est de Dakar, unde unii oameni nu au putut vota deoarece aveau cărți de identitate vechi, deși numele lor erau pe listele electorale. Noile cărți de identitate menționează că Keur Massa este acum un district de votare separat și nu face parte din Pikine, așa cum era până în 2021.
Echipele BBC din Keur Massar au raportat că poliția militară a fost desfășurată în timp ce tensiunea a crescut în afara secției de votare de la o școală din oraș. Comisia electorală a declarat acum că va încerca să rezolve situația.
Vineri, fostul președinte Abdoulaye Wade și partidul său PDS și-au exprimat sprijinul pentru domnul Faye, după ce fiul său, Karim Wade, a fost forțat să se retragă din cauza dublei sale cetățenii, franceză și senegaleză.
Pentru prima dată în peste un deceniu, o candidată feminină este în cursă. Anta Babacar Ngom, în vârstă de 40 de ani, conduce partidul ARC.
Rezultatele sunt așteptate în câteva zile, iar un al doilea tur este probabil, din cauza numărului mare de concurenți. Un candidat trebuie să obțină mai mult de 50% din voturi pentru a fi declarat câștigător.
Lumea va urmări cu atenție pentru a vedea dacă procesul electoral contribuie într-o oarecare măsură la restabilirea reputației acum șifonate a Senegalului.
Președintele Sall a declarat BBC-ul mai devreme în această săptămână că nu are „nicio scuză” pentru amânarea alegerilor, care trebuiau să aibă loc inițial pe 25 februarie.
„Nu am făcut nimic greșit„, a spus el, adăugând că decizia de a amâna votul nu a fost luată unilateral, ci din cauza preocupărilor electorale ridicate de membrii parlamentului.
„Toate acțiunile care au fost întreprinse au fost în cadrul legii și regulamentelor.„
Astfel, alegerile din Senegal rămân în centrul atenției globale, atât ca un test al stabilității politice în această națiune africană, cât și ca un barometru al democrației în regiunea sa. Oricare ar fi rezultatul, consecințele vor fi resimțite nu doar în Senegal, ci și în întreaga Africă și în comunitatea internațională.
România și Senegal au avut relații diplomatice tradiționale și cooperare în diverse domenii. Relațiile diplomatice dintre cele două țări au fost stabilite în 1965. De-a lungul anilor, au existat schimburi culturale, economice și diplomatice între România și Senegal. În plus, România a oferit diverse forme de asistență și cooperare tehnică pentru dezvoltare către Senegal, în special în domeniul educației, sănătății și agriculturii. Totuși, legăturile tradiționale între cele două țări pot fi considerate mai puțin intense și mai puțin vizibile în comparație cu relațiile pe care fiecare dintre ele le are cu alte țări sau regiuni.
Președintele României, Klaus Iohannis, a efectuat o vizită oficială în Senegal la finalul anului trecut. Scopul principal al acestei vizite a fost consolidarea relațiilor bilaterale dintre România și Senegal, precum și discutarea posibilităților de cooperare în diverse domenii, cum ar fi comerțul, investițiile și dezvoltarea economică. Această vizită a fost semnificativă în consolidarea relațiilor diplomatice și a dialogului între cele două țări.
Din punct de vedere economic, Senegalul are resurse naturale importante, inclusiv pește, fosfați și aur. Industriile cheie includ pescuitul, agricultura și sectorul serviciilor. De asemenea, Senegalul a început să-și dezvolte sectorul energetic, cu accent pe energiile regenerabile, precum și sectorul turismului, în special în zonele cu plaje frumoase și peisaje naturale impresionante.
În ceea ce privește turismul, Senegalul este cunoscut pentru plajele sale spectaculoase, cum ar fi cele de la Dakar și împrejurimile sale. De asemenea, Senegalul este o destinație populară pentru observarea păsărilor, în special la Parcul Național Djoudj, un loc important pentru păsările migratoare. În plus, capitala Dakar este un centru cultural și artistic, cu muzee interesante, piețe vibrante și o varietate de evenimente culturale și festivaluri.
Nu există date sau informații care să indice că Senegalul este o destinație pentru turismul sexual. Așa cum în multe țări, inclusiv în Senegal, există legi și reglementări stricte pentru combaterea traficului de persoane și a exploatării sexuale. Guvernul senegalez desfășoară eforturi pentru a combate aceste probleme și pentru a proteja drepturile omului, inclusiv prin aplicarea legilor împotriva turismului sexual și a traficului de persoane.