Separatiștii din Transnistria apelează la Moscova pentru ajutor
În ultimele luni au existat semne repetate de creștere a tensiunii în conflictul din Transnistria. Acum separatiștii de acolo se pare că apelează direct la Moscova pentru ajutor. Observatorii se tem de un nou front în conflictul Rusiei cu Ucraina.
Separatiștii pro-ruși din regiunea moldovenească separatistă Transnistria au cerut Rusiei „protecție” împotriva Moldovei, potrivit presei ruse. La un congres special, autoritățile transnistrene au decis să facă o declarație corespunzătoare, după cum au raportat agențiile de presă ruse și presa locală. Potrivit RIA Novosti, separatiștii cer Rusiei să ia „măsuri” „ținând cont de faptul că locuiesc permanent peste 220.000 de cetățeni ruși pe teritoriul Republicii Moldova Transnistrene și de experiența pozitivă unică a menținerii păcii rusești pe Nistru. .”
„Protejarea intereselor locuitorilor din Transnistria, a compatrioţilor noştri, este una dintre priorităţi. Toate cererile sunt întotdeauna examinate cu atenţie de către organismele ruse competente”, a transmis, miercuri, Ministerul rus de Externe, citat de agenţiile de presă ruse
În regiunea moldovenească separatistă Transnistria, separatiștii pro-ruși care conduc acolo s-au întrunit pentru un congres special pentru prima dată din 2006. Aceasta este doar a șaptea astfel de întâlnire în regiunea autonomă de facto. Observatorii se tem că un nou front în conflictul Rusiei cu Ucraina ar putea fi deschis în Transnistria.
La ultimul congres special din 2006, separatiștii au anunțat un referendum pentru anexarea Rusiei, la care o majoritate covârșitoare a votat ulterior pentru.
Autoproclamata Republică Transnistria, controlată de separatiști pro-ruși, este situată în sud-vestul Moldovei, la granița cu Ucraina. Armata ucraineană se teme că Rusia ar putea ataca din Transnistria către orașul-port Odessa din sud-vestul Ucrainei din apropiere.
1.500 de soldați ruși cantonați în Transnistria
Autoproclamata Republică Transnistria este o fâșie de pământ separată, îngustă, la granița cu Ucraina. În 1992, separatiștii s-au luptat cu guvernul pro-occidental al Moldovei într-un scurt război civil care a făcut sute de morți. Transnistria are acum propria monedă, forțe de securitate și pașapoarte.
Aproximativ 1.500 de soldați ruși sunt staționați în zonă, care aparține Moldovei conform dreptului internațional, dar este controlată de separatiști pro-ruși. Majoritatea oamenilor din Transnistria sunt vorbitori de limbă rusă, iar mulți dintre ei au și cetățenie moldovenească, rusă sau ucraineană.
Moscova, la rândul său, sprijină regiunea, în care trăiesc în jur de 465.000 de oameni, din punct de vedere economic și politic – inclusiv cu livrări gratuite de gaze. Cu toate acestea, de la conflictul cu Ucraina, legătura dintre Rusia și Transnistria a fost grav afectată.
În ultimele luni au existat semne repetate de creștere a tensiunii în conflictul din Transnistria. În 2022, mai multe explozii cu cauze necunoscute au zguduit zona. În martie 2023, conducerea separatiștilor pro-ruși a declarat că Ucraina a efectuat o tentativă de asasinat eșuată împotriva liderului lor. Săptămâna trecută, Ministerul rus al Apărării a declarat că Ucraina plănuia un atac militar asupra Transnistriei, dar nu a oferit nicio dovadă în acest sens.