Șerban Bucur, managerul Spitalului Clinic CF nr.2 București, a recunoscut că a luat mită! Ce pedeapsă va primi
Șerban Bucur, managerul Spitalului Clinic CF nr.2 București, a fost sesizat instanței pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată, în cadrul căreia ar fi pretins și primit aproximativ 764.370 de lei de la reprezentanți ai unor societăți comerciale în perioada decembrie 2019-iunie 2024. Acești bani erau dați pentru a asigura buna desfășurare a relațiilor contractuale cu spitalul.
În același caz, alți patru inculpați au fost încadrați pentru dare de mită, acceptând pedepse cu suspendare. Conform DNA, Bucur a recunoscut fapta și a acceptat o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu suspendare, precum și prestarea a 120 de zile de muncă în folosul comunității. Dosarul a fost trimis la Tribunalul București, iar toate persoanele implicate beneficiază de prezumția de nevinovăție până la o decizie finală a instanței.
Comunicatul integral al DNA
În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 618/VIII/3 din 12 iulie 2024, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției inculpatului BUCUR ȘERBAN, manager al Spitalului Clinic CF nr.2 București, aflat sub control judiciar, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată (146 de acte materiale).
În aceeași cauză, au fost încheiate acorduri și cu alți patru inculpați: B.E, E.S.A, O.M, M.P.A, reprezentanți ai unor societăți comeriale, pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită în formă continuată, respectiv dare de mită.
În acordurile de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada decembrie 2019-iunie 2024, inculpatul Bucur Șerban, la data faptelor manager al Spitalului Clinic CF nr.2 București și ordonator de credite, ar fi pretins și primit de la inculpații B.E, E.S.A, O.M, M.P.A, precum și de la alte două persoane (martori), toți fiind reprezentanți ai unor societăți comerciale aflate în relații contractuale cu spitalul, foloase necuvenite, respectiv, suma totală de aproximativ 764.370 de lei, reprezentând un procent cuprins între 5% și 10 % din valoarea fără TVA a facturilor plătite de unitatea medicală în perioada decembrie 2019-iunie 2024 inclusiv.
Banii ar fi fost primiți de managerul spitalului în legătură cu atribuțiile sale de serviciu și anume, pentru asigurarea bunei desfășurări a relațiilor contractuale și plata facturilor.
Cele 146 de acte materiale reprezintă tot atâtea împrejurări în care managerul spitalului ar fi primit sumele de bani, în numerar, de regulă în plic, de la reprezentanții societăților comerciale, cu prilejul întâlnirilor care au avut loc la biroul său de la Spitalul Clinic CF nr. 2 din București, în perioada menționată.
Contractele aveau ca obiect asigurarea hranei zilnice a pacienților, lucrări de reparații, întreținere a instalațiilor electrice, sanitare, termice și de altă natură, inclusiv lucrări de reabilitare a unor secții sau compartimente din cadrul Spitalului, servicii privind sistemul informatic de programare electronică online a pacienților, achiziționarea de huse, halate, seturi sterile, produse de curățenie și dezinfectanți.
În prezența avocatului, inculpatul BUCUR ȘERBAN a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:
– 3 (trei) ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere cu stabilirea unui termen de supraveghere de 4 (patru) ani, precum și cu interzicerea, pe o perioadă de 4 (patru) ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, interzicerea dreptului de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat; interzicerea dreptului de a ocupa funcția de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii, respectiv manager al unei unități sanitare publice și interzicerea dreptului de a deține, purta și folosi orice categorie de armă. De asemenea, inculpatul a declarat expres că este de acord cu prestarea unei munci neremunerate în folosul comunității pe o durată de 120 zile și cu confiscarea de către instanța de judecată a sumei 764.370 de lei.
Inculpații B.E, E.S.A, O. M. și M.P.A. au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției pentru infracțiunea de dare de mită în formă continuată, respectiv dare de mită, cu pedepse de 1 (un) an și 6 (șase) luni închisoare cu suspendare, respectiv 1 (un) an și 4 (patru) luni închisoare cu suspendare pe un termen de supraveghere de doi ani și interzicerea unor drepturi.
Dosarul de urmărire penală și acordurile de recunoaștere a vinovăției privindu-i pe inculpatul BUCUR ȘERBAN și pe ceilalți patru inculpați au fost înaintate la Tribunalul București.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea actului de sesizare instanței competente, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.