Serbia în criză: scandalul de corupție și tragedia de la Novi Sad declanșează proteste violente. O tragedie națională cu urmări de proporții

Publicat: 20 nov. 2024, 18:04, de Nitulescu Gabriel, în Internațional , ? cititori
Serbia în criză: scandalul de corupție și tragedia de la Novi Sad declanșează proteste violente. O tragedie națională cu urmări de proporții
Novi Sad, proteste, 20.11.2024

Prăbușirea acoperișului gării din Novi Sad, la 1 noiembrie, a declanșat un val de indignare în Serbia, transformându-se într-un simbol al corupției și neglijenței autorităților. Incidentul a ucis 15 persoane, printre care copii și vârstnici, și a rănit alte câteva, după ce gara a fost renovată de un consorțiu internațional.

În Serbia, revolta populară produsă de prăbușirea acoperișului gării din Novi Sad s-a extins rapid, culminând cu proteste violente în întreaga țară. Pe fondul nemulțumirii publice, poliția s-a confruntat cu manifestanți furioși care au atacat sedii guvernamentale și clădiri publice, inclusiv cu cocktailuri Molotov și pietre. Autoritățile au răspuns cu sprayuri lacrimogene și arestări, dar tensiunile continuă să escaladeze, scrie Euronews.

Acuzații grave și cereri de responsabilizare după tragedia de la Novi Sad

Opoziția și organizațiile pentru drepturile omului acuză guvernul președintelui Aleksandar Vucic de corupție endemică, legături cu crima organizată și incompetență administrativă. Deputatul de opoziție Radomir Lazovic a afirmat că tragedia este o consecință directă a acestor practici, iar pancartele protestatarilor afișau mesaje precum „Vucic, ai sânge pe mâini” și „Hoții trebuie pedepsiți”.

Nemulțumirile vizează și faptul că, deși peste 70 de persoane au fost audiate de anchetatori, nimeni nu a fost arestat sau inculpat. Președintele Vucic a recunoscut necesitatea unor demisii și a subliniat că „incompetența și iresponsabilitatea nu pot absolvi de vină”. Ministrul Construcțiilor, Goran Vesic, este singurul oficial care și-a asumat responsabilitatea morală și și-a dat demisia, declarând însă că nu are nicio vină directă.

Cum a avut loc tragedia de la Novi Sad

La începutul lunii noiembrie, acoperișul din beton al gării din Novi Sad s-a prăbușit în timpul zilei, ucigând 14 persoane pe loc, iar una ulterior, la spital. Incidentul s-a produs la scurt timp după finalizarea lucrărilor de renovare efectuate de un consorțiu format din companii chineze, ungare și franceze. Mulți sârbi consideră că proiectul de renovare a fost compromis de corupție și practici neglijente.

Deși tragedia a șocat întreaga țară, ancheta avansează încet, alimentând furia publicului. Potrivit declarațiilor unor oficiali, investigațiile ar trebui să determine responsabilii direcți, dar opoziția acuză lipsa de voință politică în tragerea la răspundere a celor implicați.

Val de proteste. Furia populară ia amploare

Protestele din Novi Sad și alte orașe sârbe au devenit tot mai violente, reflectând frustrarea unui popor care percepe guvernul drept vinovat de tragedie. Manifestanții mascați au atacat clădiri publice, iar ciocnirile cu forțele de ordine au dus la utilizarea forței pentru dispersarea mulțimii. Opoziția denunță arestările activiștilor, în timp ce adevărații responsabili, spun ei, rămân nepedepsiți.

Novi Sad, proteste, 20.11.2024

Novi Sad, proteste, 20.11.2024. Foto: X

Un fost primar al orașului, Borislav Novakovic, a criticat autoritățile pentru lipsa de rezultate în anchetă, subliniind că „responsabilii pentru moartea a 15 persoane sunt liberi, în timp ce cei care caută dreptate sunt reținuți”.

Consecințele politice și sociale

Presiunea publică a determinat promisiuni de reformă și noi demisii, dar opinia publică rămâne sceptică. Protestele și tensiunile politice reflectă nemulțumirea mai largă față de guvernarea populistă a lui Vucic, acuzată de concentrarea puterii și ineficiență.