Sergentul-spion sau cum luau secretele SUA drumul Chinei
Un analist de informații din cadrul Armatei SUA, sergentul Korbein Schultz, de 24 de ani, a fost arestat recent, fiind suspectat că a vândut Chinei documente militare clasificate.
Potrivit anchetatorilor, aceste documente includ informații secrete privind Taiwanul și detalii despre sisteme ale SUA de apărare antirachetă.
Infracțiunea și consecințele
Schultz, membru al unui batalion de infanterie, este acuzat că și-a folosit autorizația de securitate pentru a descărca și transmite documente clasificate unei persoane anonime din Hong Kong, în schimbul a 42.000 de dolari.
Acuzațiile indică faptul că o mare parte din informațiile furnizate de Schultz au legătură cu China.
Comunicare criptată
Din iunie 2022, Schultz a început să comunice prin mesageria criptată cu un intermediar, fiind instruit să ofere „documente originale”.
Unele documentele conțineau informații despre războiul din Ucraina și operarea echipamentelor militare americane.
Altele reprezentau rapoarte detaliate de informații despre situația din jurul Taiwanului.
În iulie 2022, Schultz a transmis pentru prima dată curatorului său presupus chinez date despre sistemele de rachete HIMARS și echipamente hipersonice.
Totodată, acesta a trimis și rezumate ale unor cursuri militare specifice.
Reacția și avertismentele curatorilor
În august 2023, după arestarea a doi marinari americani pentru spionaj în favoarea Chinei, colaboratorii secreți l-au avertizat pe Schultz să fie precaut.
În noiembrie 2023, interlocutorul său principal a discutat despre planuri „pentru anul următor”, dându-i de înțeles că trebuie să-și continue activitățile de spionaj în favoarea Chinei.
Implicații
Acest caz subliniază riscurile de securitate cu care se confruntă SUA și tensionează și mai mult relațiile cu China.
Autoritățile americane continuă să investigheze amploarea breșei de securitate și rețeaua de spionaj implicată.