Sergiu Zaharia, Huawei România: Securitatea cibernetică este cerută acum de managementul companiilor; înainte de pandemie managerii erau cei care trebuiau convinși
Securitatea cibernetică a devenit tot mai importantă în contextul pandemiei, iar pentru dezvoltarea securității este nevoie ca autoritățile să aibă o abordare comună și să creeze reglementări care să fie asumate și implementate.
În cadrul evenimentului „Conectăm România. Cybersecurity pentru biroul virtual. Provocările post pandemie pentru securitatea datelor”, organizat de ZF în parteneriat cu Huawei România, securitatea a fost abordată ca principal subiect de toți participanții. Una dintre concluzii a fost că este obligatorie implicarea autorităților în continuare pentru a accelera dezvoltarea securității în toate sectoarele economice. Un exemplu pozitiv este cel financiar – bancar, unde reglementările au fost cele care au forțat toate companiile să adopte cele mai înalte standarde de securitate.
„Importanța securității se poate vedea în faptul că acum nu mai este nevoie să promovăm securitatea către echipele de management, ci de la conducere vin taskurile pentru departamentele de IT”, spune Sergiu Zaharia, Cyber security officer Huawei România în cadrul conferinței.
„Dacă ai mai mult de lucru ai nevoie de mai multe resurse. România produce aceşti specialişti, dar cred că nu reuşim să producem atât de mulţi pe cât cere piaţa. Există un fenomen similar cu ceea vedem că se întâmplă cu medicii. Nu există şomaj în zona de securitate cibernetică, dar trebuie să îi ajutăm pe specialiştii din zona de securitate să muncească mai eficient. Să ne folosim de partea de cercetare din zona de securitate cibernetică şi să reuşim să implementăm partea de cercetare, să fim activi când se va operaţionaliza Centrul European de Securitate Cibernetică”, explică Zaharia.
Standarde de securitate
Pandemia a forțat companiile să accelereze oricum dezvoltarea securității. „Înainte de pandemie erau companii în vestul Europei care planificau munca de acasă. Eram consultant atunci şi era vorba de o companie din domeniul bancar. Proiectul trebuia să se deruleze pe următorii doi ani, dar în contextul pandemiei au mărit ritmul. Alte sectoare nu au fost atât de bine pregătite pentru că securitatea cibernetică nu era un punct forte pentru ei, spre exemplu zona medicală. Şi e greu să implementezi securitatea cibernetică într-un loc care nu a avut niciodată focus pe această parte”, arată Sergiu Zaharia.
Odată cu acceptarea implementării securității, mai ales în contextul digitalizării, „trebuie să venim cu standarde de securitate pe care să le împingem spre alte sectoare de activitate, pentru ca și acestea să ajungă la un nivel minim de securitate”, spune Zaharia.
„Soluţii de securitate cibernetică există, sunt foarte multe, dar viteza cu care creşte inteligenţa atacurilor cibernetice este atât de mare încât tu, ca entitate, nu ai putere financiară să pui tehnologie peste toate tipurile de ameninţări. Viteza de adaptare la ameninţările cibernetice trebuie să fie foarte mare atât ca inovaţie cât şi financiar”, arată directorul de securitate de la Huawei România.
„Există tehnologii de securitate cibernetică mai nou pentru mediul enterprise care sunt gândite să ofere un nivel de transparenţă pentru utilizatori, adică pentru angajaţi. Şi atunci angajatul nu mai simte că trebuie să primească 100 de aprobări înainte să facă ceva. Dar dacă vorbim despre noi, ca oameni care stăm la noi acasă, nimeni nu o să ne pună sisteme de monitorizare pe laptop. Transparenţa este des întâlnită în mediul enterprise şi pentru că sunt multe soluţii transparente dedicate angajaţilor”, concluzionează Sergiu Zaharia.