Serviciile ucrainene: Rusia a reușit o mutare strategică pe Insula Șerpilor
Rusia a desfăşurat în Insula Şerpilor sisteme de apărare antiaeriană de tipul „Tor-M2” şi „Panţîri”, a declarat purtătorul de cuvânt al Direcţiei principale de informaţii al Ministerului ucrainean al Apărării (GUR), Vadim Skibiţki, citat de agenţia de presă Unian.
Skibiţki a subliniat că nu întâmplător din primele zile ale războiului Rusia a capturat această insulă şi a început să instaleze acolo echipamente de control. Pentru ei, prezenţa pe insulă este o posibilitate suplimentară de a controla teritoriul Ucrainei, a adăugat oficialul ucrainean.
Au fost desfăşurate sisteme de apărare antiaeriană
„Serviciul de informaţii militare dispune de date că în Insula Şerpilor au fost desfăşurate sisteme de apărare antiaeriană de tipul ‘Tor-M2’ şi ‘Panţîri’ şi s-ar putea ca în viitor să fie amplasate şi sisteme de rachete, care vor permite bombardarea teritoriului statului nostru şi nu numai a statului nostru”, a insistat Skibiţki.
La 2 mai, forţele ucrainene au distrus două corvete ruseşti de tipul Raptor în apropiere de Insula Şerpilor.
La 7 mai, o navă de desant de tipul Serna a fost distrusă tot lângă Insula Şerpilor de armata ucraineană.
La 12 mai, şeful administraţiei regionale militare Odesa, Serhii Bratciuk, a declarat că marinarii ucraineni au avariat în apropiere de Insula Şerpilor nava de logistică rusăească ‘Vsevolod Bobrov’. Compania Maxar Technologies a arătat imagini din satelit ale Insulei Şerpilor, rezultatele bombardamentelor şi ale navei Serna, scufundată, potrivit LB.ua.
La 12 mai, satelitul a înregistrat o navă scufundată de tip Serna, lângă care se afla o macara plutitoare. O dronă ucraineană Bayraktar a distrus această navă în data de 7 mai. O altă navă de acelaşi tip se putea vedea în imagini în apropiere de macaraua plutitoare.
Serviciile secrete britanice consideră că atunci când Rusia îşi va consolida prezenţa în insulă şi va desfăşura acolo sisteme de apărare aeriană şi rachete de croazieră, ea va controla strict partea de nord-est a Mării Negre.