SESIZARE depusă la DNA ca urmare a unui articol publicat de Puterea.ro! (FOTO )
Sursele Puterea.ro au declarat că un angajat al Universității din București a depus o plângere la Direcția Națională Anticorupție care îl vizează pe fostul prorector al instituției, membrul Comisiei de Etică și doi angajați ai Editurii UB, care vor fi chemați să dea declarații. Mai exact, după ce Puterea.ro a arătat în urmă cu câteva luni neregulile din cadrul instituției în ceea ce privește sistemul de promovare. Mai exact, prorectorul Bogdan Ștefănescu și-a propulsat fostele colege de facultate și respectiv de liceu la conducerea editurii instituției de învățământ superior.
Bogdan Ștefănescu și-a folosit influența asupra membrilor Comisiei de Etică a Universității din București și a propulsat fostele colege de facultate și respectiv de liceu la conducerea editurii instituției de învățământ superior. Cel puțin așa reiese din analiza informațiilor care indică un lung șir de artificii, în urma cărora doar anumite persoane obțin punctaje maxime la concursuri care par calibrate exact pe profilul lor.
Președinte al comisiei de concurs pentru posturile scoase în vara anului 2021 de Universitatea din București (UB) în cadrul editurii acestei instituții de învățământ superior, prorectorul Bogdan Ștefănescu, a vrut să se asigure că fosta sa colegă de facultate și o apropiată de-a sa, Irina Hrițcu, va obține fără emoții funcția de șef serviciu (redactor șef).
Condițiile de participare la concursul pentru funcția de șef serviciu al Editurii Universității din București au fost concepute astfel încât să acopere CV-ul Irinei Hrițcu, redactor în editura UB, care a fost desființată de la 1 iulie 2021. Acest artificiu a făcut ca apropiata prorectorului Bogdan Ștefănescu să rămână unicul candidat.
Mai exact, în cerințele pentru admiterea candidaților la proba de dosare, au fost impuse următoarele condiții: minim 15 ani vechime într-o redacție și…atenție… în arhivistică. Și minune…Irina Hrițcu singurul arhivar din editura care urma să fie desființată, s-a ‘’ potrivit’’ la fix pe acest post.
După cum era de așteptat, Hrițcu a obținut un punctaj foarte bun la concursul desfășurat în fața comisiei prezidate de fostul ei coleg, Bogdan Ștefănescu.Unic candidat la postul de redactor șef al nou înființatei Bucharest University Press, care va înlocui de la data de 1 iulie 2021, Editura Universității din București, Irina Hrițcu a obținut 96,66 de puncte din 100 la proba scrisă și 100 de puncte din 100 la interviul susținut cu fostul ei coleg Bogdan Ștefănescu.
Surse din cadrul UB ne-au menționat că Hrițcu a ținut constant legătura cu prorectorul Bogdan Ștefănescu înainte de concursul pentru funcția de redactor șef al editurii UB.
Jurnaliștii de la Puterea.ro l-au sunat pe Bogdan Ștefănescu, prorector la data organizării concursului, pentru a întreba de ce a fost Irina Hrițcu singurul candidat pentru funcția de redactor șef al editurii UB? Bogdan Ștefănescu nu a răspuns la telefon și mesaj pentru a-și putea prezenta punctul de vedere.
Textul sesizării
”În luna iunie 2021, numiții Ștefănescu Bogdan, atunci, prorector al Universității din București, și Nicolae Alexandru, membru al Comisiei de Etică a Universității din București, au fraudat concursurile pentru ocuparea posturilor vacante din cadrul departamentului reorganizat Editura Univrsității din București – Bucharest University Press.
Concursurile au fost astfel organizate încât numitele Hrițcu Irina, apropiată și fostă colegă de facultate a lui Ștefănescu Bogdan, și Brebeanu Loredana Alina, apropiată și fostă colegă de liceu a lui Nicolae Alexandru, să ocupe funcțiile de redactor șef – șef serviciu și, respectiv șef birou.
Menționez că, în ciuda relațiilor apropiate, Ștefănescu Bogdan și Nicolae Alexandru au fost membrii ai comisiei de concurs pentru posturile ce au fost ocupate de Hrițcu Irina și Brebeanu Loredana Alina.
Concursul pentru funcția de șef serviciu a fost astfel organizat încât cerințele pentru etapa de selecție a dosarelor să permită înscrierea unui singur candidat din cadrul departamentului reorganizat Editura Universității din București, Hrițcu Irina.
Au fost solicitate vechime de minimum 15 ani în activitate în redacție și arhivistică.
Hrițcu Irina era singurul angajat din departamentul reorganizat care avea experiență în arhivistică.
Înainte de publicarea cerințelor pentru concursul de dosare, Ștefănescu Bogdan, care a fost președintele comisiei de concurs, a solicitat de la fostul director al Editurii Universității din București date legate de vechimea în instituție a angajaților și CV-urile acestora.
În toată perioada premergătoare concursurilor, Ștefănescu Bogdan a ținut legătura cu Hrițcu Irina.
Hrițcu Irina a fost subalterna lui Ștefănescu Bogdan în departamentul reorganizat.
Hrițcu Irina a fost șef birou al Editurii Universității din București, iar Ștefănescu Bogdan era prorector cu responsabilitate pe Editura Universității din București.
În același mod, concursul pentru ocuparea postului de șef birou a fost organizat astfel încât condițiile de admitere la concursul de dosare să prevadă fix experiența în instituție a doamnei Brebeanu Loredana Alina, respectiv 7 ani.
De avantaje a beneficiat și Dumitrescu Diana, angajată ca referent de specialitate, cu cerințe de post ce presupun comercializarea de cărți la librăria Editurii Universității din București, în urma intervențiilor fostului director al Editurii Ars Docendi, Crăciun Ioan.
După concurs, fișa inițială a postului a fost modificată, astfel încât Dumitrescu Diana să realizeze sarcini de secretariat.
Aceasta, pentru că Dumitrescu Diana a confundat posturile pentru care a candidat.
La concursurile de șef serviciu și șef birou au fost date aceleași subiecte.
Ilegalități au fost realizate și la concursurile pentru posturile de redactor și tehnoredactor.
Aceasta, pentru ca Floriță Florina, fost tehnoredactor în cadrul departamentului reorganizat, colega de birou a doamnei Hrițcu Irina, să obțină postul de redactor.
De asemenea, au existat candidați cărora li s-a sugerat de către Ștefănescu Bogdan și Nicolae Alexandru, membrii comisiei de examinare, să se retragă de la proba interviului din cadrul coincursurilor.
Concursurile au fost organizate în perioada 12 mai – 25 iunie.
Hrițcu Irina, Brebeanu Loredana Alina și Dumitrescu Diana au obținut note identice la probele scrise ale concursurilor, 9,66.
În cadrul ședinței din data de 22.04.2021 Murgescu Bogdan, prorector al Universității din București, afirma că angajații de atunci ai Universității din București vor fi avantajați la concursurile ce urmează să fie organizate, în fața candidaților din afara instituției.
Vă stau la dispoziție cu dovezi și informații suplimentare.
Context: La începutul anului 2021, conducerea Universității din București a hotărât să procedeze la reorganizarea prin contopire a celor două edituri aflate sub egida sa. Astfel, Editura Universității din București și Editura Ars Docendi au fost desființate, rezultând o singură entitate: Editura Universității din București – Bucharest University Press”.