Sesizare la ANI împotriva ministrului Rafila. Este reclamat și un contract „hoțesc” de 21 de milioane de euro
Deputatul USR Emanuel Ungureanu a depus miercuri o sesizare la Agenția Națională a Integrității (ANI), împotriva ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, privind verificarea averii acestuia și a contractelor atribuite de acesta, inclusiv a celui de 21 de milioane de euro cu Organizația Mondială a Sănătății.
Conform deputatului, nu se justifică sumele care figurează în declarația de avere a ministrului și nici nu se prezintă detalii clare cu privire la contractele de consultanță încheiate cu diferite instituții sau companii din industria farmaceutică, inclusiv cel cu OMS.
„Sunt niște cifre ciudate în declarația de avere a domniei sale pentru un bugetar care a lucrat doar la stat atât de mulți ani.
Este știută colaborarea din ultimii opt ani dintre domnul Rafila și Organizația Mondială a Sănătății, s-a văzut aici și prietenia dintre domnul Rafila și această organizație care s-a lăsat cu un contract de 21 de milioane de euro.
ANI trebuie să verifice și acest contract dintre domnul Rafila și OMS. Trebuie să vedem dacă domnul ministru nu se află cumva în conflict de interese atunci când semnează anumite documente cu scurgere de bani publici către anumite instituții cu care el a avut relații de colaborare”, a declarat Emanuel Ungureanu.
Parlamentarul evidențiază faptul că Alexandru Rafila a semnat contractul cu OMS singur, în condițiile în care „nu mai există nicio semnătură în Ministerul Sănătății a unor compartimente de specialitate”.
„Când am zis că acest contract a fost unul hoțesc, făcut pe ușa din dos, am dat aceste elemente fundamentale de adevăr. Nu a știut nimeni în spațiul public niciodată despre acest contract până la momentul în care am dezvăluit eu că există”, a adăugat deputatul USR.
În plus, Emanuel Ungureanu reamintește faptul că în comunicatul de presă al Ministerului Sănătății, unde Alexandru Rafila precizează că pentru celelalte jaloane va apela la Banca Mondială și la alte instituții de profil, nu este precizat în niciun loc cuvântul licitație: „Deci tot cu dedicație dă bani ai românilor către instituții unde a avut colaborări în mod netransparent”.
În final, deputatul USR a subliniat faptul că nu există în PNRR prevăzută obligativitatea ca ministrul Rafila sau PSD să facă consultanță cu Banca Mondială, BERD sau cu orice instituție.
„Citiți la paginile 14 și 15. Nimeni nu obligă prin PNRR nicio guvernare să dea consultanță cu dedicație la o instituție, indiferent cum se cheamă ea”, a concluzionat Emanuel Ungureanu.
Poziția ministrului Rafila
Ministrul Alexandru Rafila a oferit mai multe precizări despre activitatea sa la Organizația Mondială a Sănătății, fără a lămuri însă și cazul contractului de 21 de milioane de euro.
„Sunt mândru că am reușit să reprezint România în conducerea OMS: între 2014-2017 în Comitetul Permanent la Biroului Regional OMS Europa și între 2018-2021 în Comitetul Executiv al OMS.
Ambele poziții de reprezentare a țării mele au fost obținute prin votul statelor membre (53 în Regiunea Europeană și 194 la nivel global) pe baza CV-ului profesional și la recomandarea miniștrilor români ai sănătății din acele perioade. Ambele poziții nu au fost niciodată retribuite și au presupus multă muncă în studierea politicilor de sănătate publică și de realizare a recomandărilor pentru ca statele membre ale OMS să poată aproba modul de dezvoltare a sistemelor de sănătate în deceniul următor.
Scopul major este de asigurare a accesului universal la servicii de sănătate și de îndeplinire a obiectivului Națiunilor Unite de dezvoltare durabilă în domeniul sănătăţii! Nu am fost angajatul OMS, dar consider ca mi-am servit cu cinste, demnitate și profesionalism țara!
Precizările nu sunt pentru cei care, deși cunosc situația reală, și-au făcut din calomnie unicul proiect politic, ci pentru oamenii de bună credință care, poate, nu au aflat detalii ale activității mele profesionale la OMS”, a transmis ministrul Rafila pe data de 18 august, când au fost făcute public primele dezvăluiri legate de acordarea unui contract de 21 de milioane de euro către OMS.