Sezon foarte bun la cartofii de Lungulețu. “Noroc cu bișnițarii de România”
La Lungulețu, sezonul cartofilor s-a sfârșit cu bine, spre deosebire de alți ani, când producătorii ieșeau mai mult pe pierdere. Din fericire, prețul s-a menținut constant din mai și până acum, iar marele noroc pare să fi fost bișnițarii de România.
Din cauza costurilor de producție tot mai mari, de la inputuri, motorină și până la mâna de lucru, ca să nu mai vorbim de prețurile mici cu care a fost vândută recolta, în trecut, suprafețele cultivate, în acest an, s-au redus aproape la jumătate, raportat la 2022.
În total, au fost vreo 6.000 de hectare, comparativ cu 12.000 în 2022, ceea ce spune clar despre reticența legumicultorilor din zonă pentru această cultură în 2023.
La finalul sezonului, lumea pare să fie mulțumită, ceea ce nu prea s-a mai văzut de ceva vreme.
“A fost un an foarte bun, în condițiile în care prețul s-a menținut constant: 2 lei /kg din mai și până la finalul campaniei. Au fost, însă, și costuri mult mai mari, sacul de îngrășăminte s-a cumpărat cu 300 de lei, față de 80 de lei, motorina este 9 lei/litru, iar ziua de muncă s-a scumpit foarte mult”, a declarat pentru Ziarul Puterea primarul George Duțu.
Cât despre cumpărători, edilul spune că nu este chiar așa cum s-a tot vorbit în ultima vreme în media că ar fi vorba de polonezi și austrieci, care au umplut tirurile cu marfă cumpărată din piața de gros de la Lungulețu. Cel puțin în ultima vreme, el n-a văzut picior de polonez, de exemplu.
‘’Nu este cum se spune la televizor, eu n-am văzut polonezi de două luni, n-am văzut austriac, numai bișnițari de România, altceva n-am văzut’’, ne-a mărturisit primarul, care și el provine dintr-o familie de producători de cartofi.
Acum, că sezonul cartofilor s-a încheiat, legumicultorii speră să aibă noroc și la varză, chiar dacă s-a început timid cu prețuri de circa 1 leu/kg. Dar este abia la început, iar toamna este lungă.
Citeste si Reorganizare la Agricultură. Cine dispare din schemă