Sezonul de croaziere în Portul Constanța se deschide cu turiști americani
Se deschide sezonul de croaziere în Portul Constanța, unde sâmbătă, 30 martie, va ajunge nava fluvială de pasageri Viking Rinda sub pavilion elvețian cu 180 de turiști la bord, din care cea mai mare parte reprezintă americani.
Nava Viking Rinda este programată să ajungă sâmbătă, 30 martie, la terminalul de pasageri al portului Constanța.
„La bord sunt 180 de turiști, majoritatea din Statele Unite ale Americii. Nava fluvială de pasageri, sub pavilion Elveția, deschide sezonul de croaziere 2024, având anunțate încă opt escale la Constanța în acest an. Pentru cei 180 de pasageri, mâine se încheie la Constanța croaziera care a început în urmă cu două săptămâni la Viena”, informează Compania Națională Administrația Porturilor Maritime SA.
Pe 1 aprilie, o nouă serie de turiști se vor îmbarca pentru următoarea croazieră, cu escale planificate la Belgrad, Novi Sad, Vukovar, Budapesta, Bratislava, având ca punct final Viena.
Viking Rinda a fost construită în 2013, are 95 cabine cu o capacitate de 190 pasageri și un echipaj de 50 persoane. Turiștii au la dispoziție terase, o bibliotecă, restaurante, precum și un bar din sticlă care permite vederi panoramice.
Pentru acest sezon de croaziere, sunt programate să ajungă în Portul Constanța în jur de 45 de nave, din care 5 sunt maritime.
Navele de croazieră, o raritate, în ultimii ani
Din cauza pandemiei și a războiului din Ucraina, navele de croazieră au devenit o raritate în porturile din România. În ultimii doi ani, la Constanța, n-a fost văzută niciuna.
Navele maritime cu turiști străini au ocolit România, iar cele fluviale au adus puțini vizitatori. În portul Constanța, ultima navă maritimă de croazieră a acostat în 2021. De altfel, a fost și singura care a mai ajuns în România, în urma restricțiilor impuse în pandemie.
Din 2022, după ce a izbucnit războiul din Ucraina, navele martime cu turiști la bord au scos pur și simplu Constanța din itinerar. În aceste condiții au mai ajuns la Constanţa doar nave fluviale, care au la bord doar câteva sute de pasageri care aleg croaziere pe distanțe mai scurte, cu plecări din Budapesta.
Marile nave de croazieră, care trec prin Mediterană si Marea Neagră, ajung să aibă și câte 2500 de pasageri.