Sf. Constantin și Elena 2023. Ce nu ai voie să faci pe 21 mai
Sărbătoarea este prăznuită de credincioși în fiecare an la data de 21 mai. Se spune că datorită celor doi Sfinți Împărați, creștinismul a fost permis, iar ziua de duminica a devenit zi de odihnă.
Gaius Flavius Valerius Aurelius Constantinus, mai era cunoscut si ca Sfântul Constantin I sau Constantin cel Mare, a fost imparat roman intre anii 306 – 337. Ulterior, acesta a devenit împărat roman (între anii 306- 377) dupa ce i-a învins pe pe Maxentiu si pe Liciniu.
Cine au fost Sfinții Constantin Și Elena?
Sfântul Constantin Cel Mare a fost fiul împăratului Constantius Chlorus și al Elenei, acesta s-a născut pe 27 februarie 272, în cetatea Naissus. După moartea tatălui său, Constantin a devenit împărat.
Sfântul Constantin este unul dintre cei mai cunoscuți sfinți din instoria creștinismului, datorita promulgarii Edictului de la Milano.Rezultatul intrevederilor dintre Constantin si Licinius, tinute la Mediolanum in februarie-martie 313 este faimosul Edict de la Milano.
Acesta, impreuna cu Edictul de la Tesalonic din anul 380, promulgat de catre imparatul Teodosie, sunt cauzele principale pentru toleranta de care a fost data dovada in cadrul Imperiului Roman mai intai la un nivel teoretic, iar apoi la nivel constitutional.
De asemenea, împarateasa Elena, mama imparatului Constantin cel Mare, a trait intre anii 248 – 329.
Sfântul Constantin a decedat in anul 337, iar de atunci a rămas veșnic în amintirea creștinilor, care îl consideră cel mai de seama sprijin din istoria crestinismului
Sf. Constantin şi Elena 2021. Conform unei legende, in anul 312, in timpul luptei cu Maxentiu, Sfântul Constantin cel Mare a zărit pe cer o cruce deasupra soarelui, pe care scria: “in hoc signo vinces”, in traducere “prin acest semn vei birui.” Iar timpul noptii, Iisus Hristos i s-a aratat in vis impreuna cu semnul crucii. Domnul Iisus Hristos i-a cerut acestuia sa puna semnul sfintei cruci pe steagurile soldatilor pentru ca acestia sa fie protejati de focurile bataliei, potrivit calendarulordodox.ro.
Împărăteasa Elena a fost casatorita cu generalul roman Constantinuius Chlorus și mai este cunoscută ca o femeie foarte credincioasa din. Aceasta a înfăptuit pelerinajul in Palestina si in provinciile rasaritene.
Aceasta a găsit moaste Sfintei Cruci a Mantuitorului nostru Iisus Hristos si ramasitele celor trei magi.
Tradiţii de Sf. Constantin şi Elena 2023
Există, în ziua de Sf. Constantin și Elena, și o serie de obiceiuri și superstiții, care fac referire la vara ce urmează să-și facă apariția, și anume:
- mulți agricultori nu lucrează, pentru a evita pagubele aduse holdelor de păsările cerului;
- în unele regiuni ale țării este ultima zi în care se mai poate semăna porumb, ovăz și mei, deoarece, în popor, se vorbește că tot ce se seamănă după această zi se va usca;
- podgorenii respectă ziua de Constantin Graur în ideea că, dacă vor munci, graurii le vor distruge strugurii;
- ziua de Sfântul Constantin și Elena este ziua în care păstorii hotărăsc cine le va fi baci, unde vor amplasa stânele și cine le va păzi pe timpul pășunatului;
- femeile, pentru a alunga duhurile rele și necurate, tămâie și stropesc cu aghiasmă;
- pentru a se apăra de forțe malefice, țăranii aprind un foc mare și stau în jurul lui, prin fumul focului obișnuiesc să treacă și oile, pentru a fi ferite de rele pe timpul cât vor sta la stână.