Sfântul Gheorghe, ”grabnic ajutător” în vreme de necaz
Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, sărbătorit la 23 aprilie, este în evlavia poporului român, ”un apărător, un vindecător de boli și un grabnic ajutător în vreme de necaz”. ”El ne învață să iubim Biserica lui Hristos și să mărturism credința nu doar în vremuri bune, ci și în vremuri de încercare, de prigoană și de suferință”, ne reamintește Patriarhul Daniel.
Sfântul Mare Mucenic Gheorghe a trăit în Capadocia, în timpul domniei împăratului roman Diocleţian, la ordinul căruia a fost martirizat în data de 23 aprilie 303. Prin viaţa sa scurtă, Sfântul Gheorghe a devenit un simbol al credinței şi atașamentului la învăţătura lui Hristos, pe care a apărat-o şi mărturisit-o cu mult curaj în faţa celor care îl sileau să se abată de la acest drum. Înaintea celor care îl forţau să nege religia creştină, tânărul mucenic Gheorghe nu se înclină şi dă dovadă de curaj.
În ultimele clipe ale vieţii sale pământeşti, rosteşte o mişcătoare rugăciune de laudă a lui Dumnezeu şi îi cere Atotputernicului să-i ierte pe cei ce i-au făcut rău, iar cei ce vor chema numele său în ajutor să fie ajutaţi: „Și cei ce vor chema numele meu într-ajutor, dă-le lor cererea lor, că Tu eşti lăudat şi proslăvit în veci”.
Iconografia păstrează imaginea Sfântului Gheorghe călare pe un cal, străpungând cu sulița un balaur. Este o legendă pioasă, în care Sfântul Gheorghe salvează cetatea Silena, din provincia Libiei, terorizată de un balaur. Această imagine a sfântului a rămas în amintirea oamenilor ca model de curaj în lupta cu ,,răul”.
Tradiții și obiceiuri
În această zi închinată Sf. Gheorghe, preoții și credincioșii se roagă și ies pe câmp, purtând crucea, pentru ca ploaia binefăcătoare să aducă rod bogat. Dacă în această zi, este multă rouă e semn de an bogat, iar dacă plouă, va fi recoltă bună de grâu și fân.
Ziua de 23 aprilie semnifică și începutul timpului pastoral sau Sângeorzul, care marchează intrarea în anotimpul cald.
În dimineața de Sf. Gheorghe, înainte de a răsări soarele, fetele seamănă busuioc, iar sămânța o țin în gură ca să crească frumos și să aibă miros plăcut. Busuiocul semănat în ziua de Sângeorgiu este bun de dragoste. De la Sf. Gheorghe la Rusalii se tund oile. De va fi rouă multă, pâclă ori ceață în ziua aceasta, e semn de an bogat. Gunoiul din ziua de Sf. Gheorghe să se lepede la rădăcina pomilor, căci rodesc bine. În noaptea de Sf. Gheorghe și înainte de răsăritul soarelui, cel care va fi bolnav de orice boală, de se va tăvăli prin rouă se va tămădui”, scrie Otilia Hedeșan, în „Lecții despre Calendar”.
Ocrotitor spiritual
La nivel global, 12 țări îl au pe Sfântul Gheorghe ca ocrotitor spiritual: Anglia, Etiopia, Georgia, Grecia, Lituania, Malta, Moldova, Muntenegru, Palestina, Portugalia, Rusia și Serbia. În România, pe lângă faptul că mai multe orașe îi poartă numele, precum Sfântu Gheorghe în Covasna, Sângeorziul, Giurgiul, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este ocrotitorul orașelor Botoșani, Tecuci și Timișoara.
Potrivit Direcției pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, în țara noastră, peste un milion de persoane îl au pe Sfântul Gheorghe ocrotitor spiritual.
Dintre prenumele masculine, derivate din numele Gheorghe, deseori întâlnite sunt: George – 158.802, Georgian – 29.020, Gheorghiţă – 21.750, Georgel – 12.490, Gigi – 8.798, Gigel – 5.958, Georgică – 5.259, Gică – 4.909 şi Ghiţă – 4.203. La totalul acesta, se adaugă aproximativ 424.268 de persoane care poartă numele Gheorghe în formă nederivată.
Cele mai des întâlnite prenume feminine derivate sunt: Georgiana – 154.632, Georgeta – 118.103, Gheorghiţa – 25.485, Gina – 21.288, Gherghina – 15.496, Geta – 14.604, Giorgiana – 10.335, Gica – 5.998, Ghiorghiţa – 1.640, Georgica – 1.511 şi Gicuţa – 864 de persoane.