Sfârșitul familiei tradiționale? Poligamia, noua modă de peste ocean

Publicat: 28 dec. 2021, 15:00, de Cezar Amariei, în Internațional , ? cititori
Sfârșitul familiei tradiționale? Poligamia, noua modă de peste ocean

În Statele Unite ale Americii și Canada, relațiile cu mai mulți parteneri sunt tot mai numeroase și văzute deja drept o nouă normalitate. Motiv pentru care se naște întrebarea dacă noul trend ar putea schimba modul în care privim sexul și familiile. Răspunsurile sunt oferite de un amplu reportaj publicat de BBC.

Ian Jenkins, în vârstă de 45 de ani, s-a confruntat în tinerețe cu amenințări cu moartea după ce s-a declarat gay, pe când era student la o universitate din Virginia. La acea vreme, cu greu putea să se gândească la o zi în care ar putea trăi fără probleme ca bărbat gay cu un partener, darămite doi. Astăzi, împarte casa din San Diego cu cei doi parteneri ai săi, Alan (43 de ani) și Jeremy (37 de ani) și cei doi copii ai lor, de trei și un an. Cei trei bărbați sunt tații legali ai copiilor.

Jenkins și primul său partener, Alan, ambii medici, discutaseră ani de zile despre posibilitatea unei relații mai deschise, înainte de a-l întâlni pe Jeremy în 2012. Deși Jeremy, angajat al unei grădini zoologice, nu era inițial interesat de poligamie, el a cunoscut cuplul mai întâi ca prieteni și „toată lumea s-a simțit confortabil cu ideea – a existat doar o chimie bună”, spune Jenkins.

Au devenit o familie dar, când au luat decizia de a avea copii, au apărut obstacole. Pe lângă faptul că fiecare bărbat trebuia să aibă propriul avocat atât în relația cu mamele surogat, cât și în cea de donator de ovule cu primul copil, au trebuit apoi să convingă un judecător că toți trei ar trebui definiți legal drept părinţii copilului (foto).

Jenkins spune că judecătorul care le-a audiat cazul „înțelegea situația și dorea să ne ajute” dar, în calitate de judecător al unei instanțe inferioare, „nu avea voie să creeze precedent”.

Niciunui bărbat în relații tripartite nu i s-a acordat vreodată drepturi parentale comune asupra unui copil în California sau oriunde altundeva în SUA. Dar cei trei și-au prezentat cazul, explicând fiecare „de ce a fost atât de important și necesar pentru noi să avem numele pe certificatul de naștere”, spune Jenkins. Judecătorul a ajuns să acorde toate cele trei drepturi de părinte primului lor copil, născut în 2017, iar Jenkins a ajuns să scrie o carte despre relația lor: „Trei tați și un bebeluș: Aventurile parentingului modern”, publicată pe 9 martie în SUA.

Deși se întâmplă încă rar ca persoanele din relații poligame să împărtășească filiația legală a copiilor lor, diverse forme de „non-monogamie etică” – relații care implică mai mult de doi adulți care sunt de acord cu aranjamentul – au devenit din ce în ce mai răspândite în ultimul deceniu. Mulți factori contribuie la aceasta, de la creșterea numărului aplicațiilor de întâlniri cu mai mulți parteneri și a reprezentării mass-media mainstream până la rețelele sociale și cele mai ușor accesibile pentru cei interesați de acest stil de viață. „Cred că un factor uriaș este doar dorința oamenilor de a fi deschiși”, spune Jenkins. „Trebuie să existe vizibilitate.”

„Acesta nu este un lucru nou”: istoria poligamiei

În 2016, un sondaj efectuat pe aproape 9.000 de adulți singuri din SUA a arătat că unul din cinci a fost anterior într-o relație consensuală non-monogamă. Un sondaj canadian a scos aproximativ aceleași cifre un an mai târziu.

„Încă un lucru pe care l-am văzut în ultimul deceniu este că au crescut căutările pe Google pentru termenii „poliamor” și „relații deschise”, ceea ce demonstrează că există mai mult interes pentru acest subiect”, spune Justin Lehmiller, psiholog social și cercetător la Institutul Kinsey pentru Cercetare în Sex, Gen și Reproducere din Bloomington, Indiana.

Dar oamenii s-au implicat în aceste tipuri de relații „de foarte mult timp”, adaugă Lehmiller. „Acesta nu este un lucru nou.”

Totuși, era nou în 1969, când Dossie Easton a luat decizia „destul de neobișnuită” de atunci că „nu va mai fi niciodată monogamă” după ce a părăsit o relație proastă. În 1973, s-a alăturat unui grup numit San Francisco Sex Information (care există încă) și s-a trezit într-o comunitate de oameni care explorează stiluri de viață sexuale deschise. „Trebuie să fac parte din dezvoltarea acestei lumi”, spune ea.

Easton, acum în vârstă de 77 de ani, a vorbit de ani de zile despre non-monogamia etică. În ultimele decenii, a călătorit pentru „întâlniri poliamoroase” în Marea Britanie, Germania, Țările de Jos și Australia. La Berlin, a cunoscut-o pe Claudia Zinser, în vârstă de 57 de ani, care a început „să trăiască deschis poliamoroasă în urmă cu aproximativ 25 de ani”, spune Zinser.

Aceasta consiliază oameni în relații poliamoroase de aproximativ un deceniu și a văzut cum crește deschiderea față de stilul de viață, în special în rândul tinerilor din mediul urban. „Mass-media, inclusiv rețelele sociale, au promovat subiectul… așa că nu mai este necunoscut sau tabu”, spune ea.

Influența TV și a aplicațiilor de întâlnire

Relațiile non-monogame nu au avut o traiectorie pur ascendentă.

Lehmiller spune că epidemia de HIV din anii 1980 și 90 a făcut ca încercările referitoare la non-monogamia consensuală să încetinească, deoarece sexul cu mai mulți parteneri a fost considerat mai puțin sigur. „Renașterea interesului în acest domeniu a început în jurul anului 2010”, spune Lehmiller. „În ultimul deceniu, am văzut cu adevărat o explozie.”

Aceasta s-a produs atât din cauza cercetărilor academice transmise în public, prin intermediul mass-media și a centrelor de educație, cât și din cauza mai multor seriale TV ce prezintă acest gen de relații. Noile producții depășesc „Big Love” de la HBO sau „Sister Wives” de la TLC, care urmăresc familii mormone cu un soț și mai multe soții, pentru a arăta o varietate de relații polivalente.

Noile exemple puternice sunt „Lucy Gillespie’s Unicornland”, în care o femeie proaspăt singură iese la întâlniri cu mai multe cupluri diferite și „You Me Her”, unde ambii membri ai unui cuplu se îndrăgostesc, împreună, de altă femeie.

„Internetul și aplicațiile de întâlniri au jucat, de asemenea, un rol în schimbarea acestor atitudini”, spune Lehmiller.

Mai multe aplicații de întâlniri care nu sunt orientate spre monogamie facilitează găsirea altor persoane care caută relații cu mai mulți parteneri sau experiențe sexuale. Pe Feeld, o aplicație de întâlniri poli și kink, 60% dintre cupluri caută o a treia persoană, spune un purtător de cuvânt al companiei. Nu este vorba doar de sex. Un sondaj pe 640 de utilizatori ai aplicației 3Fun din SUA și Marea Britanie a arătat că aproximativ 43% dintre cei care căutau sex în trei căutău și relații în trei.

Cu aceste aplicații, „există mai multe opțiuni de întâlnire și conectare”, spune Lehmiller, „deci nu este atât de mult o scenă underground ca în trecut”.

Feeld este platforma prin care Janie Frank (de 25 de ani) și-a cunoscut cei doi parteneri, Maggie Odell (de 27 de ani) și Cody Coppola (de 31 de ani), în 2016. A început să folosească aplicația la începutul acelui an pentru că, deși anterior se întâlnea doar cu bărbați, și-a dat seama că îi plac și femeile. „Am fost foarte tracasată la gândul că m-aș putea întâlni cu o femeie pentru prima dată”, spune Frank. „Am decis că modul în care voi depăși emoțiile era să mă întâlnesc cu cupluri, cu un bărbat și o femeie în același timp.”

Privind în urmă, Frank consideră această logică „ciudată și amuzantă” dar, în cele din urmă, a ajutat-o să se întâlnească cu mai multe cupluri înainte de Odell și Coppola. De asemenea, a introdus-o în „întregul stil de viață despre care nu știam că există”, spune ea. „Vorbând cu oamenii din aplicație, am început să realizez că există o întreagă comunitate pentru oamenii care nu sunt monogami”.

Astăzi, Frank și Odell au conturi TikTok cu câteva sute de mii de urmăritori. „Le-am folosit pentru a încerca să vorbim despre poliamor și să prezentăm lumii… cum poate arăta”, spune Frank.

Legea vine din urmă?

Creșterea relațiilor non-monogame duce la recunoașterea legală dincolo de faptul că Jenkins și partenerii săi câștigă drepturi parentale asupra copiilor lor. În iulie 2020, consiliul orașului Somerville (Massachusetts) a votat în unanimitate recunoașterea parteneriatelor interne poliamoroase. Orașul Cambridge, care se învecinează cu Somerville, a urmat recent exemplul.

Acest lucru nu se întâmplă doar în SUA. În 2018, doi bărbați și o femeie într-o relație poliamoroasă au fost recunoscuți toți ca părinții legali ai copilului lor în Newfoundland, Canada. Cu un an înainte, trei bărbați într-o relație din Medellin, Columbia, erau căsătoriți legal.

Aceste mișcări, disparate geografic, către normalizarea poligamiei pot contribui la declanșarea unei mișcări mai largi la nivel global. Răspândirea informațiilor despre non-monogamie, între timp, „va oferi oamenilor mai multe opțiuni pentru a proiecta tipul de relație potrivit pentru ei”, spune Lehmiller.

În ciuda acestor schimbări, oamenii din relații non-monogame și queer se confruntă în continuare cu stigmatizarea. Frank spune că ea și partenerii ei au primit la un moment dat mesaje anonime de amenințare.

În San Diego, totuși, Jenkins spune că el și partenerii săi nu se confruntă cu discriminări – acesta este motivul pentru care el și Alan au ales să se mute acolo în primul rând. După ce a apărut cartea lui Jenkins, colegii săi de la spitalul în care lucrează, inclusiv conducerea, i-au scris pentru a-l felicita. „Suntem foarte norocoși să fim în acel mediu”, concluzionează Jenkins.