La aproape trei ani de la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, războiul pare să se apropie de faza finală, iar perspectivele unui acord de pace devin din ce în ce mai reale. Există cel puțin trei scenarii realiste pentru sfârșitul războiului, după cum arată Rajan Menom, profesor emerit de relații internaționale la Powell School of the City College of New York și cercetător la Institutul Salzman pentru Studiul Războiului și Păcii de la Columbia University, scrie într-un articol pentru The New York Times.
Revenirea lui Donald Trump în funcția de președinte american poate afecta în mod semnificativ cursul războiului. Trump își declară intenția de a pune capăt rapid conflictului, folosind atât amenințarea de a pune capăt ajutorului militar acordat Ucrainei, cât și stimulând negocierile cu Rusia. Cu toate acestea, el nu a prezentat încă o strategie clară pentru a ajunge la un acord.
În același timp, prioritățile americane se pot schimba în favoarea unei reorientări către regiunea Asia-Pacific pentru a limita China. Acest lucru determină țările europene să realizeze că securitatea Ucrainei este în primul rând sarcina lor.
Posibile scenarii de pace și de securitate postbelice pentru Ucraina
1. Apartenența Ucrainei la NATO
Acesta rămâne obiectivul principal al Kievului, dar va fi dificil să se ajungă la un consens între membrii Alianței. În prezent, șapte țări NATO se opun aderării Ucrainei sau propun amânarea acesteia, inclusiv Statele Unite.
2. Coaliția garanților de securitate
O alternativă ar putea fi o coaliție de state gata să garanteze securitatea Ucrainei. Cu toate acestea, Kievul va insista asupra participării SUA la astfel de acorduri, ceea ce este puțin probabil în condițiile politicii lui Trump.
3. Neutralitate armată
Această opțiune implică obligația Rusiei de a nu ataca Ucraina, iar Ucraina, la rândul ei, refuză să se alăture NATO și să desfășoare trupe străine. Deși acesta poate fi cel mai realist compromis, va face Ucraina mai vulnerabilă. Ucraina ar trebui să insiste asupra menținerii unei armate puternice și a dreptului de a cumpăra armele necesare.
4. Conducere europeană
Unele țări europene iau în considerare posibilitatea de a-și desfășura trupele în Ucraina postbelică. Franța și Polonia au discutat deja această problemă, dar problema nu a ajuns încă la decizii concrete.
„După mai mult de 1.000 de zile de război care a luat mii de vieți și a distrus mari părți ale Ucrainei, sfârșitul poate fi aproape. Dar pentru o pace de durată, nu o înghețare care va fi suficient de lungă pentru ca Rusia să se regrupeze și să atace din nou. , ceea ce contează este ce se întâmplă după încheierea războiului”, a conchis profesorul.