Sfârșitul unei ere: cum rebelii sirieni au răsturnat regimul Assad într-o operațiune istorică

Publicat: 14 dec. 2024, 09:53, de Andrei Ceausescu, în Internațional , ? cititori
Sfârșitul unei ere: cum rebelii sirieni au răsturnat regimul Assad într-o operațiune istorică

Într-un interviu exclusiv, Abu Hassan al-Hamwi, liderul aripii militare a grupului Hayat Tahrir al-Sham (HTS), dezvăluie detaliile unei operațiuni militare impresionante care a dus la căderea regimului Bashar al-Assad. După 54 de ani de dictatură, președintele sirian a fost înlăturat în urma unui atac bine coordonat între rebelii din nordul și sudul țării, scrie The Guardian.

Un plan meticulos, pregătit timp de ani de zile

Operațiunea, denumită „Descurajarea agresiunii”, a fost concepută cu un an înainte de declanșarea asaltului final asupra Damascului. Al-Hamwi, în vârstă de 40 de ani, a explicat că HTS, devenit principala forță rebelă din nord-vestul Siriei, a început să-și consolideze poziția în 2019.

„După campania din august 2019, în care am pierdut teritorii semnificative, am realizat că lipsa unui leadership unificat și a unei strategii coerente erau principalele noastre probleme”, a declarat al-Hamwi.

HTS a reușit să se impună în nord-vestul țării, unde rebelii erau înghesuiți în provincia Idlib după o serie de înfrângeri militare. Grupul a adoptat o strategie agresivă, oferind altor facțiuni șansa de a fuziona sub conducerea sa, iar celor care au refuzat li s-a impus subordonarea prin forță.

Transformarea rebelilor într-o armată disciplinată

Al-Hamwi și echipa sa au dezvoltat o doctrină militară riguroasă, transformând o alianță de grupuri disparate într-o forță disciplinată. Au fost create ramuri militare, unități specializate și forțe de securitate. În paralel, HTS a început să producă propriile arme, vehicule și muniții, inclusiv o unitate de drone sofisticată.

„Am unificat cunoștințele inginerilor, mecanicilor și chimiștilor noștri, iar obiectivul nostru a fost clar: aveam nevoie de drone de recunoaștere, de atac și sinucigașe”, a spus al-Hamwi. Una dintre cele mai recente creații, drona „Shahin” (nume arab pentru șoim), a fost folosită pentru prima dată împotriva regimului la începutul lunii decembrie, distrugând vehicule militare cu o eficiență devastatoare.

Coordonare între nord și sud

În paralel, HTS a inițiat contacte cu grupurile rebele din sudul Siriei, care, deși îngenuncheate de regim încă din 2018, continuau să opereze în clandestinitate. Cu sprijinul HTS, comandanții a 25 de grupuri rebele au creat o cameră de operațiuni unificată, coordonând atacurile asupra Damascului.

Planul prevedea ca forțele HTS să avanseze din nord, în timp ce rebelii din sud ar fi pornit ofensiva după capturarea orașului Homs. Totuși, entuziasmul rebelilor din sud a accelerat atacul, ceea ce a dus la o prăbușire rapidă a forțelor regimului.

O victorie neașteptată și fuga lui Assad

Pe 29 noiembrie, HTS a intrat în Alep, al doilea oraș ca mărime din Siria, într-o victorie care a surprins chiar și conducerea grupului. În doar patru zile, rebelii au capturat Hama, iar pe 7 decembrie au intrat în Homs.

Forțele rebele din sud au ajuns la Damasc pe 8 decembrie, forțându-l pe Bashar al-Assad să fugă din țară.

„Am avut convingerea, bazată pe precedent istoric, că ‘Damascul nu poate cădea până când Alepul nu este eliberat.’ Odată ce am luat Alepul, drumul spre capitală a fost deschis”, a spus al-Hamwi.

Provocările reconstruirii Siriei

După prăbușirea regimului Assad, HTS se confruntă acum cu provocările construirii unui nou stat. Deși există temeri că grupul ar putea impune o ideologie islamistă strictă, al-Hamwi a insistat asupra angajamentului său față de reconcilierea națională.

„Minoritățile din Siria fac parte din națiune și au dreptul să-și practice ritualurile, să-și urmeze educația și să beneficieze de servicii ca orice alt cetățean sirian. Regimul a sădit diviziuni, iar noi încercăm, pe cât posibil, să construim punți între comunități”, a spus liderul rebel.