Sfat: Renunțați la alimentele ultra-procesate pentru a vă proteja creierul de demență sau de boala Alzeimer
Persoanele care manâncă frecvent alimente ultra-transformate prezintă un risc de declin cognitiv global cu 28% mai mare.
Potrivit unei cercetări realizate la Universitatea din Sao Paulo, persoanele care mănâncă multe alimente ultra-procesate ar avea riscuri mai mari de a suferi un declin congnitiv și de maladia Alzheimer. Concluziile cercetătorilor brazilieni au fost prezentate la conferința internațională Alzheimer’Association 2022.
Pentru a ajunge la aceaste concluzii – prezentată de CNN -, cercetătorii au analizat datele aparținând unui număr de 10.000 de persoane timp de zece ani. Rezultatele? Persoanele care dobândeau un sfert din calorii din alimente transformate ar fi suferit un declin congnitiv superior cu 28% și o scădere cu 25% mai rapidă a funcției de execuție.
Potrivit cercetătorilor brazilieni, ”responsabilii” pentru acest declin sunt ușor de identificat. Este vorba despre cantitatea marea de zahăr, sare și grăsimi din conținutul alimentelor foarte procesate. Tocmai acest conținut duce la apariția inflamațiilor care deschid poarta declinului cognitiv.
Rudy Tanzi, profesor de neurologie la Harvard Medical School, citat de CNN, spune că rezultatele sunt destul de convingătoare și subliniază rolul alimentației echilibrate în menținerea sănătății creierului și reducerea riscului de boli cerebrale pe măsură ce înaintăm în vârstă.
Și iată un exemplu. O persoană cu 2.000 de calorii pe zi. Peste 20% din acestea vin dintr-o porție mică de cartofi prăjiți și un cheeseburger obișnuit, care împreună conțin 530 de calorii.
Există și recomandări la finalul acestei prezentări. Ele se referă la revenirea la mâncarea preparată acasă pornind de la produse de bază, neprocesate. Dr. Claudia Suemoto, expertă în gereatrie, nu este de acord cu cei care susțin că nu au timp pentru a-și pregăti mâncarea. Dar dr. Suemoto spune că trebuie să găsim timp pentru că așa ne protejăm creierul de demență sau de boala Alzeimer.