Sfaturi importante de la un medic britanic: Ce să mâncăm pentru a combate stresul
Cu toții ne dorim să ducem o viață sănătoasă și să nu avem probleme de sănătate, însă puțini știm cum să procedăm și cum să ne ajutăm corpul să reziste prezentului. Multe persoane nu au timp să mănânce regulat din cauza programului încărcat, există stresul care ne face atât de mult rău tuturor și din cauza căruia milioane de oameni se îmbolnăvesc, iar sedentarismul este „boala” secolului.
Se pare, totuși, că medicii ne oferă câteva sfaturi importante pe care, dacă le-am lua în considerare, am duce o viață mult mai sănătoasă comparativ cu cea din prezent. De exemplu, Michael Mosley, jurnalist și medic britanic, a oferit șapte „tips-uri” pentru a te ajuta să mănânci mai bine, să dormi mai bine și să te simți mult mai bine.
- Încearcă să abordezi o dietă mediteraneană pentru a combate stresul
Anumite componente ale acestei diete, cum ar fi peștele și uleiul de măsline, au un efect antiinflamator și există multe dovezi conform cărora multe cazuri de depresie și anxietate sunt legate de inflamația creierului. Se pare că alimentele care alcătuiesc dieta mediteraneană stimulează bacteriile „bune” din intestin și, la rândul lor, își produc proprii compuși antiinflamatori.
2. Consumați alimente fermentate pentru a vă îmbunătăți microbiomul intestinal
Medicul spune că trilioane de microbi care trăiesc în intestinul nostru au un efect grav asupra sănătății noastre. Alimentele fermentate sunt bune pentru îndepărtarea acestor microbi.
De exemplu, kimchi este o mâncare coreană, făcută din varză, condimentată cu ardei iute, usturoi și ghimbir, iar apoi pusă la fermentat. Este bogată în vitamina K și riboflavină (B2) și conține, de asemenea, o mulțime de bacterii Lactobacillus, care pot supraviețui băii acide ale stomacului și pot coborî în intestinul gros.
Într-un mic studiu realizat în urmă cu câțiva ani de oamenii de știință coreeni intitulat „Efectele benefice ale kimchiului proaspăt și germentat la persoane prediabetice”, a scos la iveală efectele benefice pe care le are acest fel de mâncare. Mai clar, 21 de pacienți cu prediabet au fost rugați să mănânce kimchi proaspăt. După o pauză de patru săptămâni, au fost rugați să treacă la kimchi fermentat pentru următoarele opt săptămâni.
Se pare că mâncatul oricărui tip de kimchi a dus la o reducere semnificativă a greutății și a mărimii taliei, însă doar când pacienții au consumat alimente fermentate s-au observat îmbunătățiri semnfiicative ale tensiunii arteriale și ale sensibilității la insulină.
3) Urmăriți-vă ritmul cardiac
Urmărirea rimului cardiac este o metodă bună pentru a vă observa starea fizică și, de asemenea, este un predictor puternic al sănătății viitoare.
Potrivit unui studiu publicat în The Lancet în septembrie 2008, pacienții cu ritm cardiac de peste 70 de bătăi pe minut prezintă un risc mai mare de atac de cord și de internare în spital. Cu exerciții fizice regulate, ar trebui ca ritmul cardiac să scadă.
Ritmul cardiac poate fi urmărit ușor. Întoarceți mâna astfel încât palma să fie cu fața către voi, apoi folosiți degetul arătător și degetul mijlociu de la cealaltă mână pentru a le poziționa la încheietura mânii, chiar sub degetul mare. Ritmul cardiac trebuie urmărit de preferință dimineața, când stați jos și sunteți relaxați.
„Deci, cum îți poți reduce ritmul cardiac? Faceți mai multă mișcare și, dacă sunteți supraponderal, pierdeți câteva kilograme. Cu cât corpul tău este mai greu, cu atât inima trebuie să lucreze mai greu pentru a-l alimenta cu sânge”, spune medicul.
4) Mâncați multă sfeclă roșie și usturoi pentru a vă menține tensiunea arterială scăzută
O tensioune arterială sănătoasă este cuprinsă între 90 și 120 mmHg. Dacă tensiunea arterială este prea mare, atunci trebuie să mai slăbiți, iar în cazul în care fumați, nicotina ar trebui să dispară din viața dumneavoastră, spune medicul. În acest caz, sportul ajută foarte mult. De asemenea, sunt și câteva alimente care vă pot ajuta, cum ar fi sfecla roșie, usturoiul și pepenele verde, care ar scădea tensiunea arterială.
„Se spune că toate cele trei alimente funcționează prin creșterea nivelului de oxid nitric din organism, care la rândul său determină deschiderea vaselor de sânge și scăderea tensiunii arteriale”, a explicat medicul.
5) Cofeina are beneficii majore pentru sănătate
Conform medicului mai sus citat, cei care beau cafea se bucură de o serie de beneficii pentru sănătate. Conform unui studiu mai complex, prin care au fost analizate 220 de studii, consumul de cafea este asociat cu un risc semnificativ mai mic de boli de inimă și cancer, fiindcă este bogat în antioxidanți și alți compuși antiinflamatori. Consumul de cafea a fost, de asemenea, asociat cu o rată mai scăzută a bolii Alzheimer și Parkinson.
6) Bucurați-vă de natură și de ceea ce vă oferă
„Lângă casa mea există o pădure prin care merg zilnic. Chiar și în zilele de iarnă, mă bucur de o plimbare printre copaci, deși atunci când alerg ascult muzică la căști pentru a mă distrage de la durerea din plămâni.
Dar poate că ar trebui să petrec mai mult timp apreciind împrejurimile și cultivând un sentiment de „uimire”. Dacă fac asta, îmi pot crește sentimentul de bucurie și chiar „intensitatea zâmbetului”. Sau cel puțin asta a fost constatarea unui studiu publicat în revista Emotion”, spune Michael Mosley.
Potrivit medicului, în cadrul studiului, oamenii de știință de la Memory and Aging Center de la Universitatea din California, San Francisco, au împărțit 60 de voluntari în două grupuri. Unui grup i s-a cerut să meargă o plimbare de 15 minute o dată pe săptămână timp de opt săptămâni și să-și petreacă timpul gândindu-se la sărbători, la serviciu, la copii, la orice „intern”. Celălalt grup a fost rugat să facă același lucru, dar să observe culoarea frunzelor, modelul luminii de pe sol, orice ar putea induce un sentiment de „uimire”.
Au completat chestionare înainte și după și s-a constatat că cei care acordau mai multă atenție mediului înconjurător au avut mai multe beneficii în urma plimbărilor.