Sfaturi simple la îndemâna oricui: mic tratat despre comportamentele inadecvate față de anumite specii animale

Publicat: 19 oct. 2024, 21:47, de Radu Caranfil, în Pamflet , ? cititori
Sfaturi simple la îndemâna oricui: mic tratat despre comportamentele inadecvate față de anumite specii animale

În cadrul relațiilor interspecii, anumite gesturi și acțiuni umane considerate inițial inofensive pot provoca nu doar un disconfort major animalelor, dar și situații potențial periculoase pentru individul care inițiază aceste interacțiuni. Deși multe dintre aceste comportamente sunt tratate cu o ușoară ironie în discuțiile informale, realitatea științifică din spatele lor aduce în lumină fundamentele unui comportament respectuos și rațional față de animalele din diverse ecosisteme.

Să recunoaștem: lumea e un loc periculos, mai ales când te apuci să interacționezi cu creaturi care au fie coarne, fie copite, fie opinii politice volatile. Iată câteva lecții esențiale de supraviețuire interspecii – fie că vorbim de măgari, unicornul vecinului sau politicianul acela de care tot auzi la știri.

De ce nu e bine să tragi un măgar de urechi

Urechile măgarului sunt echivalentul wifi-ului său natural, antenele prin care percepe sunete și vibrații din jur. Dacă te prinde cu mâinile pe ele, nu se va întreba dacă ești dentist veterinar, ci dacă cumva îi pregătești un update agresiv la sistemul auditiv. Rezultatul? O rotație fulgerătoare a copitelor posterioare direct spre tine, transformându-te într-un atlet fără voie, zburând pe o traiectorie demnă de cercetarea spațială.

De ce nu e frumos să gâdili un ornitorinc pe burtă

Ornitorincul e deja o ciudățenie în sine – o combinație bizară între rață, castor și animal de laborator eșuat. Dacă, totuși, te-ai gândit că burtica lui e zona perfectă pentru o sesiune de gâdilici, află că ornitorincul mascul are pe membrele posterioare niște pinteni veninoși. Iar veninul lui nu e genul care te face să te simți amețit. Nu, e genul care te face să-ți reconsideri toate alegerile din viață.

De ce nu e corect să îmbrățișezi un struț

Struțul e un fel de ninja al păsărilor: super rapid și letal. Îmbrățișarea? Da, în mintea ta sună drăguț, dar în mintea struțului e ca și cum i-ai spune „vii cu mine, cu forța”. Atunci, struțul nu va ezita să răspundă cu o lovitură de picior care te va face să-ți regândești rapid toate alegerile afective față de păsările gigantice. Și nici nu va arăta vreo remușcare când tu vei avea nevoie de fizioterapie pentru următorul an.

De ce nu e sănătos să fluieri după un vultur

Deși în capul tău poate suna amuzant să fluieri și să aștepți să-ți răspundă un vultur, realitatea e cu totul alta. Vulturii nu sunt doar păsări masive, ci și niște observatori ageri care pot simți când cineva îi subestimează. Fluieri după un vultur? El nu va coborî să-ți mulțumească pentru atenție, ci va analiza, de sus, cât de vulnerabil arăți în comparație cu un șoarece nevinovat. Iar dacă decizi să-l provoci mai mult, ar putea să-ți arate că și tu ești la fel de ușor de apucat de pe Pământ.

De ce nu e recomandabil să săruți un rinocer pe corn

Dacă vreo voce interioară îți spune că ar fi romantic să-i dai un pupic pe corn unui rinocer, stai să te gândești puțin la ce urmează. Cornul rinocerului nu e doar un apanaj sexy – e excaliburul lui natural, arma de bază când vine vorba de apărare și atac. Dacă te apropii cu buzele de acest „monument al naturii”, ai putea să descoperi rapid că rinocerul nu apreciază gesturile de afecțiune spontană.Nu te uita cu jind la girafa care-l pupă pe corn. N-ai treabă acolo, nu ești pregătit.

De ce e periculos să-l votezi pe George Simion

Dacă îți vine să-l votezi pe George Simion dintr-un impuls, gândește-te mai bine. A pune „ștampila între ochi” unui politician cu retorica sa incendiară e ca și cum ai provoca un unicorn nervos: arată frumos la început, dar sfârșești prins într-un vârtej de idei năstrușnice care te pot lovi în plin. Votul tău nu e doar o simplă hârtie cu cerneală – e un bumerang politic. Crezi că lovești ținta, dar e posibil să te trezești cu ea înapoi, direct în cap.

De ce e nociv să tapotezi crupa Dianei Șoșoacă

Să zicem că îți trece prin cap să „tapotezi” crupa Dianei Șoșoacă. Aceasta nu este o mișcare pe care o faci în joacă, pentru că… să fim realiști, nu vrei să declanșezi ceea ce ar putea fi comparat cu un taifun retoric. Aici nu vorbim doar de fizic; la mijloc e vorba de o erupție vulcanică verbală care poate transforma o simplă atingere într-un breaking news național. Mai bine păstrezi distanța, pentru siguranța tuturor celor implicați – inclusiv a publicului spectator!

De ce nu e bine să te apropii prea mult de o struțocămilă

Struțocămila nu e doar o creatură hibridă bizară din imaginația ta; termenul își are originile adânc înfipte în literatura românească, mai exact în Istoria ieroglifică a lui Dimitrie Cantemir. În această lucrare, Cantemir a folosit struțocămila pentru a-l descrie pe Mihai Racoviță, domnitor al Moldovei și al Țării Românești, pe care îl considera un personaj contradictoriu, „nici moldovean, nici muntean” – un amestec de trăsături incompatibile, la fel ca un struț și o cămilă unite într-o singură ființă. Struțocămila simbolizează un hibrid imposibil, cu trăsături atât de contradictorii încât nu poate fi nici definită, nici categorisită.

Grifocerul? Rinofonul?

Când vine vorba de struțocămila ta, nu e vorba doar de o creatură legendară sau amuzantă. E o lecție subtilă despre cum realitatea politică și natura umană pot fi, uneori, la fel de absurde și neînțelese ca o pasăre uriașă care nici nu poate zbura, nici nu poate căra apă prin deșert. Așa că, dacă te vezi vreodată față în față cu o struțocămilă, amintește-ți că e un simbol al celor mai ciudate contradicții ale lumii. Și poate ar fi bine să o lași în pace, la fel cum ar trebui să lași unele paradoxuri politice neatinse.

Nu testa natura!

Indiferent că vorbim despre ornitorinci, unicorni sau politicieni sau alți măgari, cheia supraviețuirii e respectul pentru „natura lor profundă”. Un măgar te va lansa pe orbită, un struț va decide că e timpul să înveți să zbori, iar în politica românească, alegerile pripite sunt la fel de periculoase ca un tapot pe crupa greșită.

Între noi fie vorba, nu e atât de periculos să mângâi un câine pe cap. Nici să tragi o pisică de coadă.