Sfecla de zahar, speranța fermierilor
Sfecla de zahăr este cultivată în prezent pe 15.000 de hectare, potrivit declarațiilor făcute de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), dar puțini știu că exploatarea agricolă a acestui produs le poate aduce venituri considerabile.
Directorul APIA Mureș, Ovidiu Săvâșcă, a calculat subvențiile și veniturile pe tonă de sfeclă de zahăr și le recomandă fermierilor să ia în calcul această cultură, mai ales după scăderea prețurilor la cereale.
Sfecla de zahăr în rotația culturilor
Ovidiu Săvâșcă a explicat că rotația culturilor reprezintă o obligație pentru subvenții, iar fermierii pot încerca să introducă sfecla de zahăr pe terenurile agricole.
„Ați spus de obligațiile fermierilor de a avea tot timpul rotație a culturilor, sfecla de zahăr este una dintre culturile care poate fi folosită pentru asta. Și să nu uităm că dacă vorbim de plăți de la APIA, sfecla de zahăr este una dintre cele mai bine plătite culturi la subvenții anul acesta, campania 2022. Încă o dată spun, avem nevoie de această rotație a culturilor, deci nu mai putem pune porumb după porumb, dar sfecla de zahăr poate să vină într-un an ca o variantă și pentru îndeplinire acestei condiții, care din 2023 intră în obligații, acele condiționalități, cum le numim noi, pe care fermierii trebuie să le respecte. Iată că sfecla de zahăr vine, repet, ca o variantă, de ce nu, și pentru a îndeplini această condiție și pentru a aduce un plus de valoare fermierului”, a informat directorul APIA Mureș.
Cuantumul pentru sfecla de zahăr
Conform lui Săvâșcă, cuantumul subvențiilor pentru sfecla de zahăr a ajuns la 2.400 de euro/hectar în 2022. Pentru anul acesta, însă, plata va fi mai mică, deoarece au început să crească suprefețele plantate.
„Într-adevăr am avut această situație, că fabrica de la Luduș a fost închisă timp de 2 ani și s-a cultivat mai puțină sfeclă de zahăr, cuantumul a urcat undeva la 2.400 euro/hectar deci pentru campania 2022. Chiar dacă suprafețele și sperăm ca fabrica să funcționeze, pentru că fabrica ca să funcționeze, e nevoie de cultură, să existe cultivate suprafețe considerabile, cel puțin 8.000-10.000 de hectare astfel încât producțiasă meargă în parametrii maximi. Și e păcat ca fermierii să nu meargă pe această cultură profitabilă atât din punct de vedere al subvenției, cât și din punct de vedere al producției pe care o realizează. Pentru că să nu uităm, este și cumva un, să spunem așa, un as pe care fermierii îl pot scoate din mânecă”, a spus directorul APIA Mureș, potrivit agrointel.ro.