Și bancherii iubesc sportul. O familie de canotori. Steven van Groningen și-a făcut nora canotoare, și campioană olimpică
După plecarea de la conducerea Raiffeisn Bank România în 2022 nu s-a mai auzit nimic de Steven van Groningen, dar a revenit în actualitate, cu ocazia Jocurilor Olimpice de la Paris.
Și aceasta s-a întâmplat prin nora sa Gianina van Groningen, care s-a măritat cu unul din băieții fostului președinte de bancă, rezultat din căsătoria canotoarei românce Valeria Răcilă, cu Steven van Groningen, în 1985.
În 1982, la o competiție de canotaj din Elveția, Steven van Groningen a cunoscut-o pe canotoarea română Valeria Răcilă, viitoare campioană olimpică în 1984.
În anul 1985 Valeria Răcilă s-a căsătorit cu van Groningen, și el personaj cunoscut din lumea canotajului.
Deoarece Steven van Groningen era străin, vizitele sale în România erau dificile din cauza obligativității obținerii vizelor pentru 30 de zile impuse de regimul comunist, iar formalitățile legate de căsătorie au durat 7 luni și au fost complicate.
În 1986, cei doi s-au mutat în Olanda și au devenit părinții a doi copii. Cuplul a continuat să viziteze România cel puțin o dată pe an, pentru ca soția să-și vadă familia, iar copiii să păstreze o legătură emoțională și cu bunicii din partea mamei.
În 1993, van Groningen și soția sa s-au stabilit definitiv în România, după ce fostul canotor olandez a acceptat un post de consultanță juridică la Banca Naațională a României.
La vremea însurătorii cu canotoarea româncă, aceasta avea, deja, un istoric sportiv performant.
Valeria Răcilă, născută pe 2 iunie 1957, la Stulpicani, Suceava, este o fostă canotoare laureată cu aur la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, din 1984.
Steven van Groningen (născut la 29 decembrie 1957), fost și el canotor olandez, a concurat în proba de cvadruplu masculin la Jocurile Olimpice de vară din 1984, din California, unde a și cunoscut-o pe actuala soție Valeria Răcilă.
Astăzi, nora lor, Gianina van Groningen, a dus mai departe tradiția sportivă a familiei van Groningen, la Jocurile Olimpice de la Paris, unde a fost medaliată cu argint, la proba de dublu vâsle feminin, categorie ușoară, împreună cu colega ei de schif Ionela Cozmiuc.
Fetele sunt duble campioane olimpice, în 2017 și 2018, dar pentru Gianina van Groningen participarea la JO Paris 2024, a fost, cel puțin până în acest moment, ultima prezență în competițiile olimpice la această probă, deoarece ea nu face parte din programul olimpic anunțat pentru JO 2028, de la Los Angeles.
Gianina-Elena van Groningen s-a născut la 21 mai 1995, la Gura Humorului, Suceava, iar în prezent este o canotoare legitimată în prezent la CSA Steaua București.
Steven van Groningen a fost un bancher controversat.
În iarna anului 2017, el a participat, în Piața Victorie, împreună cu soția sa, la protestele din București, împotriva intențiilor guvernului Sorin Grindeanu de modificare a Codului Penal și de adoptare prin procedură de urgență a unei legi a amnistiei și a grațierii.
Prezența sa între protestatari a creat multă rumoare în lumea bancară, și a făcut subiectul unor articole de presă ,,colorate”.
Atinci, președintele Raiffeisen Bank a reacționat printr-un mesaj pe Facebook, după ce președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că i se pare incorect ca „președintele unei bănci străine să protesteze împotriva Guvernului României”.
„Înainte de a fi președinte de bancă sunt tată și îmi pasă de viitorul copiilor mei și al țării în care locuiesc”, i-a replicat Steven van Groningen, adăugând că politicienii nu ar trebui să fie surprinși de poziția lui. „De cel puțin 10 ani am același discurs. Pentru a crea valoare, pentru a crește productivitatea care ne va permite să plătim salarii mai mari avem nevoie de un sector privat performant. Afacerile au nevoie de un mediu predictibil, fără schimbări importante de legislație făcute peste noapte”, a spus van Groningen, care era o fire debordantă.
Îi plăcea să meargă, în timpul liber, la Patinuarul Floreasca, unde patina cu patinele de viteză (,,cuțitele”), așa cum a participat și în Olanda la competiții de patinaj viteza.
„Am boala asta de sportiv de performanţă, care mă determină să îmbunătăţesc permanent ceva la mine“, se laudă Steven van Groningen.
Steven van Groningen a ieșit la pensie, la 1 februarie 2022, după 20 de ani de CEO, la conducerea RZB România.