Simion, învins în instanță după ce a fost acuzat că s-a întâlnit cu agenți ruși

Publicat: 10 apr. 2025, 12:55, de Andrei Ceausescu, în Justitie , ? cititori
Simion, învins în instanță după ce a fost acuzat că s-a întâlnit cu agenți ruși

George Simion, liderul AUR și candidat la alegerile prezidențiale din România, a pierdut, în primă instanță, procesul intentat în Republica Moldova împotriva fostului ministru al Apărării de la Chișinău, Anatol Șalaru. Procesul, deschis în 2023, viza „apărarea onoarei, demnității și reputației profesionale” a politicianului român, după ce Șalaru afirmase public că Simion ar fi avut întâlniri cu reprezentanți ai serviciilor secrete ruse.

Potrivit portalului instanțelor din Republica Moldova, pe 9 aprilie 2025, Judecătoria Chișinău a respins cererea de chemare în judecată „cu privire la dezmințirea informației difuzată la data de ****, în cadrul interviului intitulat *****”. Decizia, deocamdată anonimizată, poate fi atacată în termen de 30 de zile la Curtea de Apel Chișinău.

În acest dosar, George Simion este menționat cu prenumele complet – George Nicolae.

Acuzațiile lansate de Anatol Șalaru

Fostul oficial moldovean, Anatol Șalaru, și-a menținut public afirmațiile care au stat la baza litigiului. Într-o postare pe rețelele sociale, acesta a scris: „Am spus că SIS informase autoritățile moldovene că George Simion a avut la Cernăuți întâlniri și cu agenți ai Moscovei. Afirmațiile mele au fost confirmate și de adjunctul SBU de la acea vreme, de consilierul lui Zelenski, Podoleac, dar și de către fostul premier, Vlad Filat, care a avut acces nemijlocit la dosarul realizat de autorități”.

Șalaru susține că activitatea lui Simion în Republica Moldova a fost una destabilizatoare. „Acțiunile lui, modul în care le-a desfășurat și, nu în ultimul rând, declarațiile împotriva Maiei Sandu din campania de acum 4 ani, când îndemna moldovenii să voteze împotriva acesteia, mi-au arătat că Simion nu dorește cu adevărat binele Moldovei (…) întrebările la care trebuie să răspundă acesta rămân: de ce ați acționat așa împotriva Moldovei, domnule deputat? Cine v-a folosit și în ce scop? Cu cine ați bătut palma?”, a scris fostul ministru.

George Simion, acuzat că a avut legături cu serviciile secrete ruse

Anatol Șalaru a susținut în urmă cu doi ani că Simion ar fi avut contacte cu reprezentanți ai Serviciului Federal de Securitate (FSB), principalul serviciu de informații al Kremlinului, precum și cu o altă persoană descrisă în Republica Moldova drept „omul rușilor”.

Informații similare au fost lansate și în România. În noiembrie 2024, fostul președinte al Comisiei parlamentare de control al SRI, un deputat PNL, a susținut că George Simion s-ar fi întâlnit cu reprezentanți ai GRU, serviciul de informații militare al Federației Ruse.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat în primăvara anului trecut că a primit de la autoritățile din Ucraina și Republica Moldova documente care justifică interdicția impusă liderului AUR. „Nu îmi cereți să divulg lucruri pe care nu am voie să le vorbesc. Este o decizie administrativă întemeiată. Ține inclusiv de unirea României cu Republica Moldova, și bănuiesc că România n-a vrut să se unească și cu Ucraina”, a spus Ciolacu.

Interdicții de intrare în Moldova și Ucraina

George Simion are interdicție de intrare în Republica Moldova din anul 2018, interdicție prelungită până în 2028. De asemenea, nu are voie să intre în Ucraina. Autoritățile din cele două țări îl acuză că promovează, inclusiv în România, o agendă favorabilă Kremlinului.

Într-o dezbatere electorală din campania precedentă, George Simion a respins acuzațiile privind legăturile cu Rusia. „Nu, nu, nu (…) resping, și vreau ca în momentul când apar contracandidați care au un interes vădit să mă denigreze, să ne întrebați și pe noi, că dacă vrem să ascultăm imnul Rusiei, poate unii vor. Eu n-am fost niciodată în Moscova spre deosebire de unii dintre candidații mei”, a declarat el la Antena 3 CNN.