Simona Bucura Oprescu: „Îmi doresc ca și în România bătrânețea să fie o a treia tinerețe“
Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu, a participat la Conferința „Pe drumul longevității – Provocări și bune practici în îmbătrânirea activă“, organizată de Asociația Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă. Acesta a reunit specialiști din diverse domenii – administrație publică, sănătate, geriatrie și psihiatrie, precum și reprezentanți ai societății civile și s-a bucurat de o prezență numeroasă.
Simona Bucura Oprescu a susținut, într-o postare pe Facebook, că a întâlnit „sute de seniori minunați, fiecare cu povești de viață care inspiră și emoționează deopotrivă“. „Bătrânețea poate și trebuie să fie frumoasă! Am avut bucuria de a participa aseară la Conferința «Pe drumul longevității – Provocări și bune practici în îmbătrânirea active». Am întâlnit sute de seniori minunați, fiecare cu povești de viață care inspiră și emoționează deopotrivă! Îmi doresc ca și în România bătrânețea să fie o a treia tinerețe, așa cum este percepută, de altfel, în multe alte țări ale Uniunii Europene. Îmi doresc ca persoanele vârstnice să fie valorizate și ascultate, astfel încât înțelepciunea și experiența lor de viață să fie transmise copiilor și nepoților“, a transmis Simona Bucura Oprescu.
Ministrul Muncii a mai precizat că „reforma pensiilor aduce echitate în sistemul public de pensii și creșterea sustenabilă și constantă a veniturilor pensionarilor“. „Respectul și răsplata pentru muncă trebuie să le aducă veniturile necesare astfel încât pensionarii să își permită mai mult. Pensia să nu fie doar suma necesară traiului zilnic, ci și cea care oferă posibilitatea pensionarilor de a avea o viață socială activă, de a-și crea bucurii, de a avea cu ce să cumpere o carte bună unui nepot sau cu ce să plătească o vacanță“, a mai menționat Simona Bucura Oprescu.
Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a elaborat Strategia Națională pentru Îmbătrânire Activă. Care sunt rezultatele vizate
Ministrul Muncii a precizat că „ne aflăm într-un context european în care îmbătrânirea rapidă a populației ridică noi provocări“ și a anunțat că a fost elaborată Strategia Națională pentru Îmbătrânire Activă.
Pornind de la cadrul general al îmbătrânirii active din UE, principalele rezultate vizate a fi obţinute prin implementarea strategiei sunt:
- viață mai lungă și mai sănătoasă;
- creșterea nivelului de ocupare a forţei de muncă la vârste mai înaintate;
- creşterea participării sociale a grupurilor de persoane vârstnice;
- scăderea dependenţei persoanelor vârstnice;
- îmbunătăţirea serviciilor de îngrijire de lungă durată.
„Este esențial să ne asigurăm că, pe măsură ce speranța de viață crește, și calitatea vieții seniorilor noștri se îmbunătățește. Conceptul de «îmbătrânire activă», promovat de Organizația Mondială a Sănătății, subliniază importanța menținerii unei vieți sănătoase și active, chiar și la vârste înaintate. Nu este vorba doar despre sănătatea fizică, ci și despre implicarea socială, culturală și economică a seniorilor. Iar prin puterea fantastică a propriului exemplu ne-a arătat ce înseamnă solidaritatea, ce înseamnă grija. Fiindcă, da, așa ne dorim să fie bătrânețea – frumoasă!“, a conchis Simona Bucura Oprescu.
La Conferința organizată de Asociația Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă au vorbit:
- Alexandra Dobre, președinte Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă
- Mihai Alexandru Ghigiu, Șef al Cancelariei Primului Ministru
- Petre Florin Manole – vicepreședinte al Camerei Deputaților
- Prof. Univ. Dr. Adrian Streinu-Cercel – Senator, Președintele Comisiei de Sănătate din Senatul României
- Prof. Dr. Luiza Spiru – președinte Fundația Ana Aslan International
- Mariuca Ivan – președinte Fundația Crucea Alb-Galbenă România
- Rareș Hopincă – primarul ales al Sectorului 2
- Octavian Ursulescu – jurnalist, Moderator TV
- Prof. Univ. Dr. Cătălina Tudose – președinte Societatea Română Alzheimer
- Cerasela Măciucă – președinte Asociația Directorilor Instituțiilor pentru Vârstnici
- Dr. Iulia Enache – vicepreședinte Asociația pentru Calitatea Vieții a Persoanei Vârstnice „Acad. N. Cajal”
- Cristina Herea – prezentator și realizator Romania TV, moderator.
Citește și: Ce pensie are și cu ce se ocupă Petre Roman