Simona Bucura-Oprescu, pași importanți în eliminarea violenței și a hărțuirii în lumea muncii

Publicat: 12 iun. 2024, 21:38, de Corina Oprea, în ACTUALITATE , ? cititori
Simona Bucura-Oprescu, pași importanți în eliminarea violenței și a hărțuirii în lumea muncii
sursa: google

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, participă la cea de-a 112-a Sesiune a Conferinței Internaționale a Muncii, desfășurată la Geneva, Elveția.

În cadrul conferinței de astăzi, ministrul Bucura-Oprescu a depus instrumentul de ratificare de către România a Convenției nr. 190/2019, care vizează eliminarea violenței și hărțuirii în mediul muncii. Acest document a fost prezentat în timpul unei întâlniri bilaterale cu Gilbert F. Houngbo, directorul general al Organizației Internaționale a Muncii (OIM).

Ministrul a subliniat că România a ratificat până acum 8 din cele 10 Convenții fundamentale ale OIM, considerate esențiale pentru drepturile omului. În total, România a ratificat 38 dintre cele 57 de Convenții ale OIM și se angajează să finalizeze demersurile pentru ratificarea și ultimelor două Convenții fundamentale privind sănătatea și securitatea în muncă.

“MMSS și Guvernul României își respectă angajamentul de a asigura șanse egale și acces la servicii publice esențiale pentru toți cetățenii, dar și elaborarea de politici care să asigure tranziția verde și digitală care să contribuie la o economie solidă și crearea de noi locuri de muncă.

Vom continua să facem eforturi pentru un mediu de lucru sigur și incluziv, fără discriminare și hărțuire. Vom colabora cu partenerii sociali pentru atingerea acestor obiective. MMSS și Guvernul României vor continua cooperarea cu OIM pentru a respecta standardele, politicile și bunele practici în domeniul muncii ca răspuns eficient la provocările actuale generate de schimbările fără precedent din lumea muncii”, a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu.

În timpul intervenției sale în plenul Conferinței Internaționale a Muncii, ministrul român a subliniat angajamentul României de a intensifica măsurile pentru combaterea violenței și hărțuirii la locul de muncă. De asemenea, a evidențiat importanța dialogului social, stimulării ocupării forței de muncă, asigurării securității și sănătății în muncă, precum și promovării egalității și nediscriminării.