Simona Bucura-Oprescu respinge acuzațiile AUR și apără reformele pensiilor

Publicat: 28 apr. 2025, 14:45, de Andrei Ceausescu, în POLITICĂ , ? cititori
Simona Bucura-Oprescu respinge acuzațiile AUR și apără reformele pensiilor

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a criticat luni, în cadrul dezbaterii moțiunii simple depuse de AUR, intitulată „Sistemul de pensii – un joc de-a alba-neagra cu viețile părinților și bunicilor noștri”, demersul opoziției, pe care l-a descris ca fiind unul populist. Ea a subliniat că acuzațiile aduse de inițiatori nu sunt altceva decât o manevră electorală, menită să speculeze greutățile pensionarilor pentru a obține voturi, fără a adresa problemele reale cu care se confruntă aceștia. 

„Toată lumea înțelege că nu e deloc întâmplător momentul la care ați ales să depuneți această moțiune. Miza dumneavoastră nu este una corectă. Este doar o combinație electorală. Încercați să speculați greutățile pensionarilor, doar pentru a le obține voturile. Vă contraziceți în toate acuzațiile populiste aruncate, fără jenă, în fața alegătorilor”, a declarat Simona Bucura-Oprescu în plen.

Ministrul a respins și acuzațiile legate de speranța de viață, subliniind că România nu are cea mai mică speranță de viață la 65 de ani în Uniunea Europeană, așa cum susțin inițiatorii moțiunii. „Bulgaria, dar și Ungaria sunt în spatele României la acest indicator care a crescut semnificativ în ultimii trei ani. România are astăzi cea mai mare speranță de viață din istoria sa. Am înregistrat cea mai mare creștere a speranței de viață din Uniunea Europeană în perioada 2019-2023, conform Eurostat”, a explicat aceasta.

În legătură cu noua lege a pensiilor, Simona Bucura-Oprescu a respins acuzațiile de inechități aduse de opoziție. „Cum puteți să mințiți în halul acesta, când pentru prima dată în România pensiile sunt calculate pe contributivitate, adică pensiile sunt egale pentru muncă și contribuții egale, indiferent de anul ieșirii la pensie? Cum puteți spune că s-au produs inechități, când peste 3,8 milioane de pensionari au primit o pensie mărită după recalculare?”, a afirmat ministrul, subliniind că aceasta reprezintă o „reparare a nedreptății” pentru pensionarii care primiseră pensii mai mici decât alții, în condițiile unei munci și contribuții egale.

„Vă rog să luați evoluția punctului de pensie pe 10 ani, 20 de ani, pe câți ani doriți dumneavoastră și arătați-mi când, în istoria României, am mai avut o creștere atât de consistentă a pensiilor, cu mult peste rata inflației. Vă spun eu, niciodată! Niciun alt guvern nu a mai acordat o creștere atât de mare. Deci cum puteți vorbi de inechitate pentru pensionari, referindu-vă la anul în care am făcut dreptate pentru pensionari?”, a completat Simona Bucura-Oprescu.

De asemenea, ministrul a abordat acuzațiile privind prorogarea prevederii din legea pensiilor referitoare la majorarea anuală a pensiilor. „Credeți că nu mi-aș fi dorit să majorăm pensiile după regula din legea pe care eu însă am promovat-o? Dar trebuie să înțelegeți că apar și constrângeri determinate de factori care nu sunt sub controlul nostru, cum ar fi constrângerile fiscal-bugetare, criza energetică europeană și riscurile economice legate de conflictul de la graniță. Aceste turbulențe afectează măsurile sociale pe care le-am gândit și le-am implementat cu toată buna credință”, a declarat ministrul Muncii.

Bucura-Oprescu a subliniat că, în ciuda dificultăților economice, Guvernul a luat decizii dificile pentru a menține echilibrul economic și pentru a proteja pensionarii. „Un guvern responsabil își asumă și decizii grele, cum este și aceasta pe care o criticați dumneavoastră astăzi. Sunt decizii pe care nu și le dorește nimeni, dar care sunt necesare pentru a menține echilibrul economic, tocmai pentru a proteja pensionarii de eventuale derapaje”, a spus ea.

Ministrul Muncii a adus și clarificări privind creșterile recente ale pensiilor. „Anul trecut, pensiile din sistemul public au crescut cu aproape 40%, iar inflația a fost de 5%. Este în mod evident o creștere semnificativă a puterii de cumpărare a pensionarilor, pe care vă faceți că nu o vedeți în moțiunea dumneavoastră. În acest an, valoarea totală a pensiilor ce vor fi plătite pensionarilor din bugetul asigurărilor sociale de stat este cu 17% mai mare față de anul precedent. Bugetul de pensii din acest an este cu 21 de miliarde mai mare față de cel de anul trecut. Aceste 21 de miliarde în plus vor ajunge în buzunarele pensionarilor”, a subliniat Bucura-Oprescu.

Referitor la pensiile militare, Simona Bucura-Oprescu a menționat că guvernul a majorat pensiile militare cu 13,8%, același procent ca în sistemul public, și că, în plus, a scutit de la plata impozitului pensiile militare sub 3.000 de lei. „Tot acest guvern a inclus militarii în programul sprijin pentru pensionari aplicat în sistemul public”, a adăugat ministrul.

În final, Simona Bucura-Oprescu a adresat un apel către opoziție, îndemnându-i pe aceștia să fie corecți și să prezinte datele corect. „Stimați colegi din opoziție, vă rog să nu-i mai mințiți pe pensionari. Prezentați datele corect, nu doar pe cele care vă servesc propria argumentație”, a încheiat aceasta.