Simona Bucura-Oprescu: Salariul femeilor este mai mare decât al bărbaţilor

Publicat: 17 oct. 2024, 18:42, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în SOCIAL , ? cititori
Simona Bucura-Oprescu: Salariul femeilor este mai mare decât al bărbaţilor
Foto: Facebook

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a declarat joi că, potrivit datelor Inspecţiei Muncii, în România salariul mediu brut al femeilor este mai mare decât salariul mediu brut al bărbaţilor. Mai exact, bărbaţii câştigă 6.261 de lei, iar femeile 6.762 de lei.

„Făcând o medie a tuturor veniturilor domnilor şi a tuturor veniturilor doamnelor şi apoi comparând mediile rezultatele pe care ni le dau colegii noştri de la Inspecţia Muncii, spun că salariul mediu brut calculat doar pentru contractele individuale de muncă ale domnilor este de 6.261 de lei, iar salariul mediu brut calculat contractelor individuale de muncă ale doamnelor este de 6.762 de lei. Altfel spus, observăm o schimbare importantă, şi anume faptul că salariul mediu brut al femeilor este mai mare decât salariul mediu brut al bărbaţilor, conform datelor Inspecţiei Muncii”, a arătat Simona Bucura-Oprescu.

„Nu avem un indicator public pe care Institutul Naţional de Statistică sau noi să îl utilizăm ulterior. Calculul este făcut utilizând aritmetică elementară de clasa a doua şi utilizând doar datele din contractele individuale de muncă. Acestea nu sunt toate tipurile de venit din economie, fiindcă avem şi raport de serviciu, avem şi contracte de management, şi aşa mai departe „, a mai spus ministrul Muncii la dezbaterea „Rezilienţa în acţiune: Leadership-ul femeilor în comunităţi democratice”.

Ea a menţionat că este important de ştiut că în ţara noastră există un echilibru între numărul contractelor de muncă al femeilor şi al bărbaţilor.

„Este important de ştiut faptul că astăzi, în România, dintr-un număr total de circa 6.700.000 de contracte de muncă înregistrate de Inspecţia Muncii în REVISAL avem un număr relativ echilibrat al contractelor de muncă pe care doamnele şi domnii le au, adică undeva la 3.300.000 contracte de muncă ale unor angajate femei şi 3.350.000 ale unor angajaţi bărbaţi. Acesta poate fi un semnal important, dar eu nu m-aş grăbi să judec după asta, fiindcă există sectoare în care prezenţa doamnelor este încă fragilă şi la început şi de foarte multe ori relevant în analiza noastră poate fi chiar sectorul de apărare, ordine publică şi apărare naţională. Există sectoare precum educaţia, sănătatea şi asistenţa socială unde prezenţa doamnelor este semnificativă”, a afirmat Simona Bucura-Oprescu.

În ce priveşte politica, ministrul Muncii a spus că în funcţiile alese, fie că vorbim despre administraţia locală, fie că vorbim despre Parlament, „prezenţa femeilor este mult mai redusă decât prezenţa domnilor”.

Ministrul Simona Bucura-Oprescu a arătat, în acest context, că sunt semnale încurajatoare privind reducerea inechităților de gen pe piața muncii din țara noastră. De asemenea, ministrul a subliniat necesitatea continuării dezvoltării politicilor publice care să sprijine crearea de locuri de muncă de calitate pentru femei, formarea și recalificarea profesională, adaptate economiei moderne și tranziției verzi și digitale, reducerea disparităților salariale și promovarea unui mediu de lucru echitabil.
„Femeile sunt reziliente prin însăși natura lor. Sunt creative, hotărâte, bine pregătite și contribuie semnificativ la dezvoltarea societății. Eliminarea stereotipurilor de gen și oferirea de oportunități egale sunt priorități când vorbim despre întărirea pieței muncii. De asemenea, este necesar să avem politici publice care să asigure echilibrul între viața profesională și cea personală, prin concedii de maternitate/paternitate, locuri de muncă part-time și programe flexibile. Prevenirea hărțuirii la locul de muncă este o altă prioritate a MMSS, România fiind semnatară a Convenției nr. 190/2019 a OIM privind eliminarea violenței și hărțuirii, Convenție care a fost recent ratificată”, a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu.
Ministerul Muncii și Solidarității Sociale derulează programe dedicate de îmbunătățire a competențelor și pentru un mediu de lucru sigur și incluziv. În acest sens va continua colaborarea cu partenerii sociali pentru găsirea celor mai bune soluții pentru a construi o piață a muncii echitabilă, în care femeile și bărbații beneficiază de aceleași oportunități și condiții de muncă.