Simona Cojocaru, demisă din funcția de secretar de stat MApN. Ciolacu a desemnat înlocuitorul
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/Simona-Cojocaru-demisa-din-functia-de-secretar-de-stat-MApN.-Ciolacu-a-desemnat-inlocuitorul.png)
Simona Cojocaru, prima femeie care a coordonat planificarea apărării României, a fost demisă azi din funcția de secretar de stat și șef al Departamentului pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale din cadrul Ministerului Apărării Naționale.
Marcel Ciolacu a numit deja un înlocuitor pentru aceasta, respectiv Sorin-Dan Moldovan, fost deputat Cluj. Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial azi, 28 aprilie 2025.
Cine este Simona Cojocaru
Într-o lume dominată de bărbați și rigori militare stricte, Simona Cojocaru a reușit să își croiască un drum impresionant în Ministerul Apărării Naționale, devenind una dintre cele mai respectate figuri din domeniul afacerilor strategice.
Cariera Simonei Cojocaru în Ministerul Apărării a debutat în anul 1997, imediat după finalizarea studiilor la Facultatea de Relații Internaționale din cadrul Academiei de Studii Economice.
La doar 23 de ani, tânăra absolventă s-a alăturat Direcției pentru Integrare Europeană și Euro-atlantică, într-o perioadă crucială pentru România, când țara făcea eforturi intense pentru a-și consolida parcursul euro-atlantic.
„Cariera mea a început undeva în 1997 ca expert civil în departamentul pe care îl conduc astăzi. Cred că una dintre cele mai mari provocări a fost recunoașterea într-o lume a bărbaților, recunoașterea că, indiferent de vârstă, experiență sau gen, trebuie să acordăm tuturor încredere. Și iată, după mai mult de 25 de ani, conduc departamentul în care m-am format. Sunt, de altfel, prima femeie”, a spus aceasta în 2024.
În anul 2000, la doar trei ani de la intrarea în minister, a fost numită expert în cadrul Direcției de Planificare Integrată a Apărării. Această poziție presupunea o implicare directă în formularea de politici și strategii de dezvoltare a capacităților de apărare ale României, într-o perioadă de intense reforme militare.
Un an mai târziu, în 2001, ascensiunea sa a continuat: a devenit Șef de Birou în Direcția Afaceri Strategice. Această funcție venea cu o responsabilitate și mai mare – coordonarea echipelor implicate în elaborarea strategiilor de securitate și apărare ale țării.
Între 2004 și 2007, Simona Cojocaru a reprezentat România în cadrul Delegației Permanente la NATO, în Bruxelles. Drept consilier pentru politica de apărare, ea a avut un rol esențial în promovarea intereselor de securitate ale României în relațiile internaționale.