Simptomele Omicron – De la oboseală extremă, dureri musculare, până la tuse seacă
Noua variantă a Covid-19, Omicron, prezintă “simptome ușoare”, dar diferite față de cele observate în cazul infectării cu COVID-19. La acest moment, nu există motive de panică, susține Angelique Coetzee, președinta Asociației medicale sud-africane, primul medic din Africa de Sud, care a semnalat apariția acestei tulpini.
Principalele simptome ale Omicron observate de medicul de la Pretoria sunt “oboseala puternică timp de una-două zile, durere de cap, dar și în restul corpului, febră în cazul anumitor pacienți, dar fără temperatură ridicată”.
Medicul spune că a remarcat încă de la primii pacienți consultați «oboseala extremă», chiar dacă era vorba de persoane cu vârste mai mici de 40 ani și aproape jumătate erau vaccinate, dureri musculare, tuse seacă și mâncărime în gât. Un număr mai mic prezenta și febră ușoară.
Doctorul Coetzee a alertat autoritățile la data de 18 noiembrie 2021, prezentându-le un «tablou clinic care nu corespunde variantei Delta». Ea s-a declarat îngrijorată, în principal, față de efectele pe care noua variantă ar putea să le aibă asupra persoanelor în vârstă cu afecţiuni preexistente, precum boli de inimă sau diabetul.
Pentru moment, nu au fost semnalate cazuri în care Omicron să fi provocat pierderea mirosului sau a gustului, simptomele cunoscute în cazul COVID-19. Unii pacienți pot rămâne asimptomatici, potrivit primelor date.
Doctorul Angelique Coetzee mai menționează că informațiile privind periculozitatea acestei variante sunt încă destul de puține. Pentru moment, ea îndeamnă la prudență. Iar, cel mai probabil, «numeroase persoane din Europa au acest virus, dar n-a fost detectat, pentru că toți căutau simptomele Delta».
Poziția OMS
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) consideră varianta B.1.1.529, numită Omicron, ca fiind «îngrijorătoare» din cauza transmisibilității ridicate și a mutațiilor probabile.
Potrivit datelor preliminare, varianta Omicron prezintă ”un risc sporit de reinfectare” comparativ cu celelalte variante, inclusiv Delta, varianta de coronavirus dominantă în prezent şi cunoscută ca fiind foarte contagioasă.
Mai multe informaţii despre noua variantă (contagiozitate, severitatea bolii, rezistenţa la vaccin, etc.) urmează să fie disponibile în zilele şi săptămânile următoare, a mai anunţat OMS.