Sindalimenta: Guvernul Ciolacu 2 aruncă de pe şine trenuleţul numit România

Publicat: 02 ian. 2025, 16:17, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în ACTUALITATE , ? cititori
Sindalimenta: Guvernul Ciolacu 2 aruncă de pe şine trenuleţul numit România
Foto: Sindalimenta

Ordonanţa „Trenuleţ” vine cu taxe suplimentare şi eliminarea unor facilităţi fiscale, iar efectele catastrofale ale acestor măsuri vor trebui acoperite tot de mediul privat, susţin reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară (Sindalimenta).

Într-un comunicat emis astăzi, Federația Națională a Sindicatelor din Industria Alimentară (Sindalimenta) afirmă că „a trecut mai puţin de o lună de când premierul Marcel Ciolacu susţinea că anul 2025 nu va veni cu taxe şi impozite mai mari. Spunea că se tatuează pe mână dacă va creşte TVA-ul şi cota unică. Dispariţia cotelor diferenţiate de TVA va fi următoarea măsură pe care o va lua Executivul, iar cota unică, deşi este menţinută, a fost completată cu taxa specială pe stâlp şi majorarea impozitului pe dividende. Ordonanţa trenuleţ vine cu taxe suplimentare şi eliminarea unor facilităţi fiscale acordate angajaţilor din IT, construcţii, agricultură şi industria alimentară, inclusiv excepţia de la contribuţiile virate în Pilonul II de pensii private obligatorii. Astfel, aproape un milion de salariaţi revin cu contribuţiile lunare la Pilonul II, angajatorii lor urmând să le reţină şi să vireze integral cota de CAS de 25%, din care 4,75% merg în conturile personale din Pilonul II ale salariaţilor. Atragem atenţia că in domeniul agriculturii şi industriei alimentare, eliminarea facilităţilor fiscale va însemna pierderi salariale consistente pentru angajaţi. Efectul negativ rezultat va fi că aceşti angajaţi vor migra spre alte sectoare de activitate mai bine plătite sau, pentru a-i menţine, angajatorii vor trebui să le compenseze această pierdere”.

În opinia Sindalimenta, compensarea salarială se va regăsi rapid în preţul produselor de la raft, care va fi suportat, în final, tot de către consumatori, majoritatea lor cu venituri mici, sub nivelul minim decent.

De asemenea, scumpirea substanţială a produselor alimentare româneşti le va face mult mai greu vandabile, comparativ cu produsele similare din import, care vor avea la raft preţuri mai mici, în timp ce măsura eliminării facilităţilor fiscale pentru industria alimentară se va dovedi în scurt timp că acţionează ca un bumerang împotriva acestei industrii.

În plus, eliminarea facilităţilor fiscale va conduce la falimentul unor societăţi care nu vor rezista impactului şi, implicit, la creşterea numărului de şomeri, cu cheltuieli suplimentare de la buget.

În acest context, reprezentanții Sindalimenta anticipează creșterea tensiunilor sociale în perioada imediat următoare și declanșarea unor ample acțiuni de protest.