Sindicaliștii țin cu dinții de funcțiile de conducere și acuză că reorganizarea Romsilva pune în pericol pădurile
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/Reorganizarea-Romsilva-pune-in-pericol-viitorul-padurilor.jpg)
Reorganizarea Romsilva, propusă de Ministerul Mediului, a stârnit îngrijorări în rândul sindicatelor din sectorul silvic. Federația Sindicatelor Silva consideră că modificările pregătite de Guvern ar putea afecta calitatea administrării fondului forestier și ar putea pune în pericol pădurile României.
Sindicatele critică reorganizarea Romsilva
Federația Silva susține că proiectul propus nu are la bază studii de impact economic, bugetar sau social și că procesul de reorganizare a fost declanșat fără consultarea a partenerilor sociali. Însă acesta se află, în momentul de față, în dezbatere publică. Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a publicat proiectul de Hotărâre de Guvern pe site-ul său oficial, invitând cetățenii și organizațiile interesate să își exprime opiniile și sugestiile. Această etapă de consultare publică este esențială pentru a asigura transparența procesului decizional și pentru a lua în considerare punctele de vedere ale tuturor părților implicate.
„Reorganizarea Romsilva pune în pericol viitorul pădurilor românești” afirmă, reprezentanții Federației într-un comunicat transmis către Agerpres.
Aceștia consideră că, în forma actuală, proiectul va duce la o scădere a capacității de administrare a pădurilor. Însă reducerea numărului de direcții silvice județene, conform propunerii, ar însemna o structură de conducere rarefiată, cu mai puțini directori. Proiectul propus de Ministrul Mediului nu prevede reduceri ale personalului de bază.
Argumentele Ministerului Mediului
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a explicat că reorganizarea Romsilva urmărește eficientizarea activității, transparența în relația cu cetățenii și creșterea performanței economice. Potrivit acestuia, schema de reorganizare propusă ar reduce numărul de directori de la 121 la 17, fiecare având un contract de mandat pe cinci ani și obiective de performanță clare.
„Este un proiect prin care dorim ca Regia Națională a Pădurilor să fie mult mai eficientă, mult mai transparentă și să eficientizăm activitatea din punct de vedere economic”, a declarat ministrul, precizând că reorganizarea face parte din jaloanele asumate de România prin PNRR.
În plus, ministrul a respins bugetul propus inițial de conducerea Romsilva pentru 2025, considerându-l prea puțin ambițios. Odată cu restructurarea, acesta dorește și aplicarea principiului „pentru muncă egală, salariu egal”.
Conflictul actual vine pe fondul mai multor neînțelegeri între Ministrul Mediului și conducerea Regiei. Anul trecut, ministrul a tras un semnal de alarmă privitor la primele și bonusurile imense încasate de directorii companiei. Ca urmare, în luna martie Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență pentru a opri aceste practici.