Sindicatul Transportatorilor din București: „Se dorește destructurarea mișcării sindicale”. 15 sindicaliști chemați pentru audieri la Poliție

Publicat: 23 ian. 2022, 10:24, de Puterea.ro, în Orașul meu , ? cititori
Sindicatul Transportatorilor din București: „Se dorește destructurarea mișcării sindicale”. 15 sindicaliști chemați pentru audieri la Poliție

Protestatarii din Serviciul de Tranport București acuză conducerea unității și primarul general, Nicușor Dan, că urmăresc destructurarea mișcării sindicale. Se arată mirațiși rapiditatea cu care s-au mișcat instituțiile statului, 15 sindicaliști fiind deja audiați de Brigada de Poliţie pentru Transportul Public.

„Adevărata miză este destructurarea mișcării sindicale și intimidarea liderilor de Sindicat atât la nivel de STB SA cât și transmiterea unui semnal la nivel național, în loc să se vină cu soluții pentru aplanarea acestui conflict spontan. Declarațiile belicoase la adresa salariațiilor cărora li se spune că au salarii mari și sunt acuzați de furt de motorină, vânzarea de piese, etc., nu fac decât să radicalizeze poziția salariaților”, susțin reprezentanții Sindicatului Transportatorilor din București, într-un comunicat de presă transmis puterea.ro.

Aceștia susțin că acuzele, insinuările, declarațiile politice, șantajul și amenințările nu sunt soluții și nu ajută la dezamorsarea conflictului. Mai mult, primarului general ar manipula opinia publică afirmând că pierderile zilnice se ridică la peste patru milioane de lei în condițiile în care încasările lunare nu depășesc 15-18 milioane lei.

„Afirmațiile primarului general care a politizat acest conflict pentru a deturna atenția, faptul că ne catolaghează ca fiind un Sindicat de tip mafiot și că acest Sindicat își trăiește ultimele zile, confirmă informațiile apărute în ultima perioadă cum că, se caută soluții pentru desființarea Sindicatului Transportatorilor din București”, susțin reprezentanții grupării.

15 audieri la Poliție

Protestatarii „ridică un semn de întrebare” referitor la urgența cu care au fost demarate cercetările în zilele de sâmbătă, duminecă, luni, care sunt zile libere. În intervalul 22 – 25 ianuarie au fost chemate să dea declarații la sediul Brigazii de Poliţie pentru Transportul Public 15 persoane, respectiv: Petrariu Vasile, George Tănase, Constantin Băltărețu, Măneasa Ștefan, Emerico Szabo, Gheorghe Bălan, Tobescu Constantin, Vasile Viorel, Luminița Smeu, Melcea Andrei, Dumitru Viorel, Stan Octavian, Damaschin Costin, Lucian Marinescu și Culcică Florea. Ultimii doi nici măcar nu mai sunt angajați ai companiei, fiind pensionați de doi, respectiv patru ani.

„Pentru o corectă informare vă evidențiem faptul că Sindicatul nostru NU a inițiat și NU a organizat prezentul protest, poziționîndu-se în primul rând ca un factor de echilibru, iar în al doilea rând ca un avertizor, aducând la cunoștința conducerii în permanență, atât nemulțumirile salariaților cât și caracterul din ce în ce mai alarmant al tensiunilor sociale acumulate pe fondul lipsei acute de dialog social, vinovată fiind în acest sens actuala conducere”, susțin sindicaliștii.

Lipsa dialogului real, nerspectarea prevederilor Contractului Colectiv de Muncă STB SA, refuzul de a demara negocierea unui nou CCM și a asigura o creștere salarială, lipsa unor soluții privind rezolvarea problemelor sesizate prin adresele trimise către primarul general, Consiliul de Administrație și Directorul general legat de condițiile de muncă ( capete de linii, depouri, autobaze și celelalte entități), creșterea alarmantă a bolilor profesionale, reducerea Planului de reparații la URAC, ritmul de aprovizionare cu piese și subasamble care a condus la majorarea numărului de vehicule imobilizate în mai puțin de un an de zile, la peste 400 vehicule, iar cele din traseu cu mari probleme tehnice, sunt doar câteva dintre lucrurile care îi nemulțumesc pe protestatari.

Aceștia mai susțin că propunerile de externalizare a unor activități cum ar fi: spălători vehicule, pază, controlori și încasări titluri de călători, mentenanță, au în spate grupuri de interese.