Sindromul vederii computerizate. Cine este mai expus
Institutul Național de Sănătate Publică atrage atenția asupra riscului de sindrom al vederii computerizate în cazul persoanelor care stau mai mult de două ore, zilnic, în fața unui ecran.
Simptomele asociate cu sindromul vederii computerizate sunt: ochi uscat, durere în și în zona ochilor, oboseala ochilor, vedere încețoșată, vedere dublă (diplopie).
Pentru prevenirea acestui sindrom, INSP recomandă ”organizarea ergonomică a mediului de lucru: stabilirea distanțelor de lucru optime, postura corectă pentru vizualizarea pe ecran, controlul luminozității și al strălucirii ecranului, corectarea problemelor de vedere.
De asemenea, INSP recomandă pauze periodice pentru reducerea ”disconfortului ocular”.
”Întreruperea privitului la ecran pentru 20 de secunde la fiecare 20 de minute poate contribui, de asemenea, la reducerea disconfortului ocular. Problemele de vedere pot afecta performanţa la locul de muncă şi este nevoie de eforturi comune ale angajaţilor şi angajatorilor pentru a le preveni”, subliniază INSP.
Potrivit estimărilor, la nivel global, doar 17% dintre persoanele cu deficiențe de vedere în urma cataractei au acces la o intervenție adecvată.
În prezent, la nivel global, viciile de refracție, cataracta și retinopatia diabetică sunt principalele cauze ale deficienței vederii și orbirii.