Sinecură pentru udemeristul László Borbély, eternul pensionar de la Palatul Victoria: 50 de posturi noi, salarii mari, bonusuri

Publicat: 12 iul. 2024, 12:59, de Cristian Matache, în ACTUALITATE , ? cititori
Sinecură pentru udemeristul László Borbély, eternul pensionar de la Palatul Victoria: 50 de posturi noi, salarii mari, bonusuri

Secretariatul general al Guvernului a elaborat un proiect de act normativ privind înființarea Centrului de excelență pentru administrația publică în domeniul dezvoltării durabile, instituție prevăzută să aibă 50 de angajați.

CExDD se va înființa și va funcționa ca instituție publică de interes național, cu personalitate juridică, în subordinea Guvernului și în coordonarea Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, cel condus de udemeristul László Borbély, eternul pensionar de la Palatul Victoria (are 70 de ani). Acesta va sprijini inovația în sectorul public, formarea și cultivarea în administrația publică a unei mentalități orientate către viitor.

Conform notei de fundamentare a proiectului de act normativ, centrul va avea propriul parc auto și va avea nevoie de un buget de 11,7 milioane lei pentru primul an, din care 7 milioane lei doar pentru salarii. Acestea vor porni de la 6.000 lei, media fiind de peste 8.000 lei, și ajung la 13.000 lei pentru directorul general. Angajații vor beneficia și de sporuri, bonusuri și indemnizații de hrană și de vacanță, de până la 30% din salariul de bază.

La aceste salarii de bază se vor adăuga sporuri, compensații, adaosuri, bonusuri, premii și indemnizații, inclusiv indemnizații de hrană și de vacanță de până la 30%, respectiv în cuantum total de 1,57 milioane lei din totalul cheltuielilor de personal.

Cine este László Borbély

László Borbély a fost parlamentar, ministru, secretar de stat din partea UDMR.

După formarea Guvernului Tăriceanu, László Borbély a fost numit în funcția de ministru delegat pentru lucrări publice și amenajarea teritoriului (29 decembrie 2004 – 5 aprilie 2007). După remanierea guvernului prin înlăturarea miniștrilor membri ai Partidului Democrat, funcția lui Borbély este desființată, el fiind numit la data de 5 aprilie 2007 ca ministru al dezvoltării, lucrărilor publice și locuințelor (minister format prin contopirea Ministerului Integrării Europene condus de Anca Boagiu cu structura ministerială condusă anterior de Borbély).

La data de 5 aprilie 2012 a demisionat din funcția de ministru al apelor, pădurilor și mediului. Interimatul a fost preluat de Mihai Răzvan Ungureanu.

În martie 2017, după ce UDMR nu l-a mai menținut pe listele pentru Legislativ, Laszlo Borbely a fost numit consilier de stat în aparatul premierului Sorin Grindeanu, în fruntea Departamentului de Dezvoltare Durabilă, pe care continuă să-l conducă și azi, deși UDMR nu mai este la putere.

Cu ce se va ocupa noul Centru

Cele 17 ODD incluse în Agenda 2030 și transpuse în Strategia Națională pentru Dezvoltarea Durabilă a României 2030 au nevoie de o administrație publică eficientă pentru a fi implementate cu succes. Aplicarea Strategiei este o provocare pentru sistemul public, în termeni de importanță și urgență. Toate ODD, cu țintele și indicatorii aferenți, implică furnizarea de bunuri publice sau implementarea de politici publice și, prin urmare, depind de un serviciu public competent. Planul de acțiune aferent Strategiei stabilește responsabilități clare pentru administrația publică în ceea ce privește atingerea ODD. În acest context, administrația publică reprezintă interfața necesară între viziunea politică și transformarea în realitate a ODD până în 2030. CExDD va sprijini administrația publică pentru alinierea politicilor și deciziilor publice la ODD.

CExDD se va înființa pe pilonii de cercetare, educație și dialog despre dezvoltarea durabilă, în sprijinul politicilor publice de dezvoltare durabilă, cu accent pe perspectiva și oportunitățile transformării digitale, și va asigura sprijin științific celorlalte componente vizate de investițiile aferente reformei 2 a PNRR. CExDD va deservi în primul rând sectorul public, va fi un hub de consultanță de specialitate care sprijină activitatea administrativă și legislativă. Ambiția este de a înființa unul dintre cele mai competitive hub-uri de știință și dialog despre dezvoltarea durabilă, în corelație cu responsabilitățile administrației publice și de a exercita leadership regional european în acest domeniu.
CExDD va crea premisele absorbției și generării de excelență științifică fundamentală şi aplicată, în circuitul public național și european. CExDD de excelență se va afla la intersecția dintre nevoile și capacitățile factorilor de decizie din administrația publică, la nivel central și local, și cunoștințele, expertiza și resursele partenerilor din mediul științific/universitar/academic, prin stimularea cercetării aplicate și analizelor interdisciplinare şi multisectoriale la înalte standarde științifice. Pentru orice inițiativă publică, îndeosebi pentru actele legislative, este nevoie de studii, evaluări, seturi de date și alte informații relevante care pot fi generate punând în comun expertiza științifică de cercetare-dezvoltare-inovare și de la nivel universitar şi academic. Aceste argumente generate în mod științific vor fi la dispoziția decidenților, astfel încât să fundamenteze procesul legislativ și deciziile de politici publice în domeniul dezvoltării durabile.

Modelul de operare propus pentru CExDD include 50 de posturi de personal (echivalent normă întreagă) și un Consiliu Științific cu maximum șapte membri. Un Comitet director, format din președintele și vicepreședintele Consiliului științific, directorul general, directorul general adjunct și directorul științific CExDD, va sprijini conducerea CExDD. CExDD are în structură departamente, servicii, compartimente, laboratoare și alte structuri organizatorice necesare realizării obiectului său de activitate.

CExDD de excelență va furniza rezultate științifice (prin intermediul studiilor, analizelor, cercetărilor etc.) pentru fundamentarea deciziilor de politică publică in dezvoltarea durabila. Este vorba de cercetare fundamentală şi aplicată pe baza nevoilor sectorului public în sprijinul deciziilor care să conducă la atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă.

CExDD va sprijini formarea unor hub-uri regionale în domeniul dezvoltării durabile, în cele 8 regiuni de dezvoltare ale României, și coordonarea activității acestora la nivel național.

CExDD va fi un hub de inovare, colaborare și expertiză în dezvoltarea durabilă. Acesta își propune să promoveze un ecosistem în care practicile durabile nu sunt doar adoptate, ci devin o normă, un mod implicit de funcționare. CExDD va fi poziționat pentru a cataliza schimbarea transformatoare prin inițiative strategice și politici bazate pe dovezi.

CExDD va juca un rol esențial în îmbunătățirea colaborării intersectoriale și în promovarea unei abordări centrate pe părțile interesate în formularea și execuția politicilor. CExDD va promova în mod activ creșterea economică durabilă, tranziția energetică, îmbunătățirea infrastructurii de transport și apă, dezvoltarea capitalului uman, consolidarea capacității instituțiilorpentru implementarea politicilor, coerența politicilor pentru dezvoltarea durabilă, elaborarea politicilor bazate pe date, dezvoltarea de strategii inovatoare și planificarea scenariilor.

CExDD va completa cadrul de dezvoltare durabilă existent al României, lacunele identificate de părțile interesate și se va alinia cu cele mai bune practici și standarde globale în implementarea obiectivelor de dezvoltare durabilă.

În concluzie, înființarea CExDD exemplifică o mișcare strategică către un cadru coeziv, orientat spre viitor, pentru dezvoltarea durabilă în România. Acesta marchează o nouă eră de cooperare, inovare și gândire strategică, pregătită să facă din România un lider regional în dezvoltarea durabilă. Abordarea cuprinzătoare a CExDD, susținută de cercetări solide, rețele de colaborare și metodologii inovatoare, stabilește o bază solidă pentru un viitor rezistent și durabil, nu doar pentru România, ci și ca model pentru comunitatea europeană și globală.

Confom PNRR, CExDD va funcționa în baza unei legi privind înființarea sa ca instituție publică de interes național, cu personalitate juridică, instituție de cercetare, educație și dialog în domeniul dezvoltării durabile, în sprijinul modernizării și dezvoltării administrației publice din România, a dezvoltării capacității instituționale, precum și ca centru virtual de resurse pentru localizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă, oferind spațiul pentru diseminarea facilă a informațiilor către toți factorii interesați, în acord cu strategiile naționale de dezvoltare durabilă și cu strategiile europene și globale în materie. CExDD va facilita colaborarea intersectorială și implicarea la nivel central, regional și local asigurând o dezvoltare durabilă echitabilă și incluzivă în România.

Impactul asupra mediului de afaceri

În vederea îndeplinii obiectivelor sale, CExDD va colabora cu entități private și organizații ale mediului de afaceri cu preocupări în domeniul dezvoltării durabile, le va oferi asistență tehnică, consultanță de specialitate, servicii științifice și va pune la dispoziția acestora date şi informaţii de specialitate, studii și cercetări, pe bază de contract, cu rolul de a ajuta în implementarea obiectivelor de dezvoltare durabilă. De asemenea, va asista și susține entitățile private în elaborarea rapoartelor de durabilitate, va acorda consultanță referitoare la standardele de raportare în vigoare și va furniza servicii științifice beneficiarilor interesați.