Singura stațiune de sub Retezat, fostă colonie muncitorească, s-a umplut de turiști!
O stațiune care a câștigat tot mai multă popularitate în ultima vreme a fost luată cu asalt de turiști, de Sărbători. Este singura de sub vârful Retezat. Zona montană de agrement Râușor (Stațiunea Râușor) a apărut după ce, în urmă cu aproximativ 40 de ani, aici a fost ridicat motelul Râușor. După 1990 aici s-au construit peste 50 de case de vacanță și pensiuni, care au transformat locul într-o zonă căutată de iubitorii sporturilor de iarnă, potrivit gohunedoara.com.
Singura stațiune de sub Retezat, fostă colonie muncitorească, s-a umplut de turiști. La Stațiunea Râușor din Hunedoara funcționează trei pârtii de schi. Practic, domeniul schiabil de aici s-a extins de la 350 de metri de pârtie la 3.500 de metri. Acum, sunt trei variante de coborâre. Varianta ușoară, ce pornește din vârful vechii pârtii, pentru începători, varianta medie și Pârtia Neagră, pentru avansați. Două teleschiuri vor face mai facil urcușul pentru schiori. Unul este instalat în partea de jos și va transporta câte două persoane, iar celălalt în partea de sus transportă câte o persoană. Totodată, pentru zilele în care zăpada naturală nu este suficientă, sunt pregătite să intre în acțiune șase lănci, amplasate pe zonele abrupte, și trei tunuri.
Stațiunea Râușor, aflată la circa 1.300 de metri altitudine, sub vârful Retezat (2.482 m), a primit în ultimele zile un număr neașteptat de mare de turiști, spun cabanierii, potrivit adevarul.ro. Unii dintre oaspeții zonei de agrement au fost chiar nevoiți să își lase mașinile pe marginea drumului, la doi – trei kilometri de pârtie.
Turiștii care au vrut să se bucure de zăpadă și-au continuat urcușul pe jos, pe drumul județean acoperit de noroi și zăpadă, deoarece în centrul stațiunii puținele locuri de parcare amenajate erau ocupate. Unii s-au arătat nemulțumiți de lipsa locurilor de parcare dintr-o stațiune care la origini fusese una dintre coloniile muncitorești înființate la altitudini mari, într-un ținut sălbatic din munți, odată cu Amenajarea hidroenergetică Râul Mare – Retezat, din anii ‘70.
Singura stațiune de sub Retezat, fostă colonie muncitorească, s-a umplut de turiști. Cetatea Colț deschide drumul spre stațiune
Au fost și turiști care nici nu au mai ajuns în Râușor, din cauza aglomerației. Au călătorit pe șoseaua care urcă din comuna Râu de Mori, pe valea Râușorului și au decis să parcheze mașinile pe marginea șoselei în apropierea unor poieni pe care iarna le-a transformat în locuri de săniuș, înconjurare de priveliștile spectaculoase de munte.
Intrarea în defileu este marcată de două repere ale Țării Hațegului. În stânga, călătorii zăresc pe un pinten al stâncilor ruinele cetății medievale Colț – numită și „Castelul din Carpați”, fiind considerată o sursă de inspirație pentru celebrul scriitor Jules Verne. La poalele cetății, pe malul stâng al Râușorului, se află biserica de piatră Colț, fostă capelă și mănăstire medievală, înființată și ea în urmă cu mai mult de șase secole.
Vara, cetatea medievală Colț și vechea mănăstire sunt adesea vizitate, însă odată cu primele ninsori, cei mai mulți turiști se îndreaptă spre pârtiile din stațiune. În ultimii doi ani, au fost amenajate noi pârtii, iar înainte de începerea acestui sezon de schi a fost construit primul telescaun din stațiune.
Citește și: De la munte, direct la spital! Tot mai mulți turiști au nevoie de intervenția salvamontiștilor (VIDEO)