De ce documente vei avea nevoie pentru a putea călători în ”Air Schengen”
Începând din noaptea de sâmbătă spre duminică, România va intra în spațiul Schengen cu frontierele aeriene și cele maritime. Românii care vor călători cu avionul, începând cu data de 31 martie, în statele din spațiului Schengen, vor avea nevoie doar de biletul de avion și cartea de identitate.
Din 31 martie, în 17 aeroporturi și 4 porturi maritime din țară se vor ridica controalele la frontieră pentru cetățenii statelor Schengen a anunțat Bogdan Despescu, secretar de stat în Ministerul afacerilor Interne.
”Cetăţenii care călătoresc în statele din spaţiul Schengen nu vor mai trebui să treacă prin controlul de frontieră. Concret, nu se vor mai opri la tonetele de control ale Poliţiei de Frontieră pentru a le fi verificate documentele de călătorie, aceştia urmând să meargă direct către porţile de îmbarcare.”, a precizat acesta în cadrul evenimentului organizat la Aeroportul Henri Coandă, cu ocazia aderării României la spațiul Schengen.
Accesul călătorilor către porțile de îmbarcare ale zborurilor spre destinații Schengen va fi simplificat. Practic, după ce au trecut de controlul de securitate, nu se vor mai opri la ghișeele de verificare ale Poliției de Frontieră, ca până acum, ci vor putea merge direct către poarta de îmbarcare.
”După ce parcurgem controlul de securitate, pasagerul se va îndrepta către o poartă a unui zbor Schengen. Pasagerul va avea nevoie de un document de călătorie și cartea de îmbarcare, fără a parcurge controlul Poliției de Frontieră.”, a declarat inspectorul general al Poliţiei de Frontieră, Cornel Laurian Stoica.
Cursele Schengen vor fi marcate ca atare pe ecranele care afișează zborurile din aeroport, astfel încât pasagerii să se poată orienta ușor.
”Pasagerii își vor recunoaște poarta de îmbarcare pentru cursele Schengen. Vor fi afișate totodată și cursele non-Schengen. Practic, pasagerii care vor călători într-o destinație Schengen se vor îndrepta către poarta de îmbarcare corespunzătoare cu documentul de călătorie și cartea de îmbarcare.”, a completat acesta.
Cât despre destinațiile non-Schengen, în cadrul Aeroportului Henri Coandă vor exista 6 porți automate de control.
”Sunt cabine de control pe sensul de ieșire din țară amenajate. Sunt 12 poziții de lucru cu control manual. Practic, colegii mei vor verifica aici condițiile de ieșire din țară așa cum sunt prevăzute în codul frontierelor Schengen. Vor pleca pasageri pe destinații non-Schengen.”, a mai spus Cornel Laurian Stoica.
Cum vor călătorii minorii
În ceea ce priveşte cetăţenii români minori, ca şi în cazul adulţilor, aceştia nu vor mai efectua controlul de frontieră şi vor merge, de asemenea, direct către poarta de îmbarcare. Ei nu vor avea nevoie de niciun aviz suplimentar, putând să călătorească în spaţiul Schengen cu aceleaşi documente ca şi până în prezent.
”Dacă minorul călătoreşte însoţit doar de un părinte sau de o terţă persoană sunt necesare: document de călătorie valabil; acordul celuilalt părinte dacă călătoreşte însoţit doar de unul dintre părinţi; acordul ambilor părinţi când călătoreşte însoţit de altă persoană decât părintele; doar documentul de călătorie dacă se deplasează la domiciliu/reşedinţă şi face dovada în acest sens; doar acordul unuia dintre părinţi când se deplasează la studii/concursuri/tratament medical şi face dovada scopului declarat al călătoriei. Dacă minorul are peste 16 ani şi călătoreşte neînsoţit va avea nevoie de: document de călătorie valabil; acord din partea ambilor părinţi; doar document de călătorie dacă face dovada domiciliului/reşedinţei în ţara în care călătoreşte”, a arătat Stoica.