„Șocurile” pentru care trebuie să se pregătească sistemele de sănătate
Sistemele de sănătate trebuie să se pregătească și să fie fie rezistente și la alte ”șocuri”, a subliniat Rebecca Forman, consultant în politici de sănătate la London School of Economics and Social Sciences ( LSE), în contextul pandemiei și al invaziei ruse în Ucraina, transmite Euronews.
„Cred că va trebui să ne concentrăm pe flexibilitate, pe interconectarea dintre diferitele țări UE pentru a putea face față cât mai mult posibil. Nu vom putea fi perfecți pentru următoarele crize, asta e evident, dar în în orice caz, putem începe să încercăm să valorificăm capacitățile fiecărei țări și să coordonăm totul astfel încât să fie mai fluid”, a spus Rebecca Forman, citată de Euronews.
Mai mult, Rebecca Forman a subliniat că ”este important să recunoaștem că un șoc pentru sistemul de sănătate nu vine întotdeauna sub forma unei boli infecțioase”.
”Suntem de doi ani în această pandemie și am văzut cât de mult stres a pus pe sistemele noastre de sănătate și acum observăm presiuni crescute asupra sistemelor de sănătate ale multor țări europene din cauza invaziei ruse a Ucrainei.
„Aceste evenimente demonstrează cât de important este ca sistemele noastre de sănătate să fie rezistente la șocuri – fie că sunt focare infecțioase, conflicte, dezastre naturale sau orice altceva. Și, din păcate, odată cu schimbările climatice, este posibil să ne confruntăm cu și mai multe dintre acestea. „șocuri” în continuare”, a adăugat ea.