Sistemul de Garanție-Returnare, o minune care a durat… trei zile
Funcționarea Sistemului Garanție-Returnare de colectare a PET-urilor a durat, ca orice minune de la noi, doar trei zile. Sistemul cu pricina deja s-a „gripat” și multe magazine refuză să mai perceapă taxa de garanție de 50 de bani pentru ambalaje.
Reprezentanții multor magazinelor spun că RETURO nu mai preia PET-urile sau dacă o face durează foarte mult, deoarece depozitele au capacitate limitată.
Se pare că sistemul de returnare a ambalajelor în schimbul garanției întâmpină dificultăți, mai ales în mediul rural, unde unii comercianți refuză să primească ambalaje de la oameni și să acorde garanția corespunzătoare. Astfel, în apropierea Brașovului, niciunul dintre cele șase magazine din sate nu mai acceptă ambalaje și nu acordă garanția corespunzătoare. Situația este similară și în județul Mureș, unde o localnică a menționat că este nevoită să arunce ambalajele, deoarece nu are unde să le depoziteze: „Eu le ard. Nu am auzit ca un magazin să colecteze PET-urile”. Adică, suntem mai rău ca la început în privința colectării PET-urilor și poluarea mediului.
Administratorul sistemului recunoaște că ”așa este, dar lucrurile se îmbunătățesc continuu”. Ceea ce demontrează că sistemului i s-a grăbit startul, deși are fisuri majore, bine știute, care puteau fi rezolvate dacă se proceda inițial la o simulare a funcționării acestuia.
De altfel, RetuRO cerea, încă din septembrie o prelungire cu cel puțin trei luni a termenului de punere în funcțiune a Sistemului de Garanție Returnare (SGR). Printre motivele invocate se număra și lipsa cunoștințelor esențiale ale publicului în înțelegerea modului de funcționarea a sistemului.
Este evident că populația, în special din mediul rural, habar n-are de acest sistem, că magazinele n-au aparatele necesare, dar mai ales că sistemul în sine are probleme: capacitate limitată de colectare și de depozitare.
Totuși, Ministerul Mediului a decis că nu se mai poate amâna startul acestui sistem. Acum, reprezentanții RETURO recunosc că nu întotdeauna pot respecta termenul de 48 de ore prevăzut în contractul cu comercianții, dar promit să ia măsuri pentru îmbunătățirea situației.
Pe de altă parte, este și costul ridicat al aparatelor pentru colectarea PET-urilor, care poate fi o piedică pentru comercianți. Un aparat costă aproximativ 20.000 de euro, dar comercianții ar putea să se asocieze pentru a achiziționa și folosi în comun astfel de aparate.
În concluzie, sistemul a ținut trei zile, pe bani grei, și, acum, suntem tot în faza colectării PET-urilor în saci de plastic.