Situație ciudată în economia României: creștere economică modestă, dar încasările guvernamentale din impozitul pe profit au crescut semnificativ

Publicat: 01 sept. 2024, 09:03, de Vlad Stefan Orjan, în ECONOMIE , ? cititori
Situație ciudată în economia României: creștere economică modestă, dar încasările guvernamentale din impozitul pe profit au crescut semnificativ

În ciuda unei creșteri economice modeste de doar 0,7% în prima jumătate a anului 2024, mult sub așteptările de 3% ale economiștilor și ale guvernului, România înregistrează o creștere surprinzătoare a încasărilor din impozitul pe profit. Potrivit datelor publicate de Ziarul Financiar, în primele șapte luni ale anului, aceste încasări au crescut cu 22%, ajungând la 24 miliarde de lei.

Această situație aparent paradoxală ridică mai multe întrebări, mai ales în contextul în care guvernul și-a bugetat veniturile pe baza unei creșteri economice de peste 3%. Una dintre explicațiile posibile ar fi schimbările legislative care au intrat în vigoare la începutul anului 2024, după cum explică Adrian Bența, consultant fiscal.

„Trebuie văzut la impozitul microîntreprinderilor. Au fost desființate multe microîntreprinderi care plăteau impozit pe micro, începând cu 1 ianuarie 2024. Creșterea de la impozitul pe profit este trecătoare, pentru că încet-încet se aliniază încasările”, explică Bența.

Din ianuarie 2024, multe dintre microîntreprinderile care beneficiau anterior de impozitul de 3% pe venit au trecut la plata impozitului pe profit, în urma reducerii pragului de încasări de la 1 milion de euro la 500.000 de euro anual. Aceasta a dus la o creștere a încasărilor guvernamentale din impozitul pe profit, dar explicația este doar parțială, având în vedere că în primele două trimestre din 2024 se plătește impozitul pe profit pentru ultimul trimestru din 2023 și primul trimestru din 2024, perioadă în care microîntreprinderile se aflau încă sub regimul vechi.

În concluzie, deși economia României gâfâie, cu o creștere economică mult sub așteptări, guvernul beneficiază, cel puțin temporar, de creșterea încasărilor din impozitul pe profit, alimentată de schimbările legislative și de dinamica trimestrială a plăților. Rămâne de văzut dacă această tendință se va menține pe termen lung.