Situație complicată la APIA. De unde încep problemele de fapt
Campania de primire a Cererilor de Plată pentru anul 2024 ar fi trebuit să înceapă la data de 1 martie, însă, în acest an, se întârzie cu aproximativ două săptămâni, după cum a anunțat Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).
Anunțul APIA vine într-un context și așa complicat, dat fiind schimbările intervenite în ultima vreme la conducerea agenției, Ionuț Lupu fiind demis – în doar două luni aproape de la numire – de ministrul Agriculturii Florin Barbu, din cauza „întârzierilor la plată a subvenţiilor către fermieri şi a blocajului din sistem”.
Între timp, situația pare să se complice și mai mult, iar anunțul APIA cu privire la Campania 2024 este o dovadă în acest sens. Explicațiile oficiale sunt legate de modificările legislative la nivel european. Adevărul este, însă, că totul pornește de la soft, care nu este încă pregătit să preia aceste modificări.
Precizările APIA
Oficial, motivul întârzierii cu două săptămâni a campaniei de depunere a cererilor este schimbarea legislație europene, în sensul modificării/aprobării Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil României. Totodată, se așteaptă de la Comisia Europeană (CE) derogările privind condiționalitatea pentru GAEC 7 și GAEC 8, arată APIA.
Ulterior, legislația națională va fi armonizată cu prevederile legislației europene. Astfel, procesul de depunere a cererilor de plată pentru anul 2024 va fi posibil după aprobarea tuturor actelor normative necesare.
Pentru a veni în sprijinul fermierilor, APIA a pus la dispoziția acestora aplicația IPA ONLINE prin care pot face modificări/actualizări ale cererilor unice depuse, sector vegetal, fără a avea posibilitatea de a închide cererile și a le aproba, până la stabilirea datelor concrete de începere a Campaniei 2024.
„Decalarea termenului de depunere nu va impacta Campania de plăți în avans pentru anul de cerere în curs care va începe la data de 16 octombrie 2024”, a declarat directorul general al APIA Cornel Turcescu.