Situație gravă la Giurgiu: doar trei adăposturi de protecție civilă sunt funcționale în municipiu
O comisie specială constituită la nivelul Prefecturii Giurgiu a verificat, în ultima perioadă, situația adăposturilor de protecție civilă din județ, iar rezultatele sunt dezastruoase: în caz de război, nici 10% din populația municipiului reședință de județ nu ar avea unde să se adăpostească!
Teoretic, la nivelul județului Giurgiu sunt amenajate 30 de adăposturi de protecție civilă: 29, în municipiul reședință de județ și unul la Bolintin Vale.
Practic, verificările în teren au arătat că doar trei din cele 30 de adăposturi pot fi folosite, efectiv, în caz de necesitate, cele trei adăposturi (toate, în municipiu) având o capacitate totală de 4.780 de persoane, în condițiile în care, potrivit celor mai recente date oficiale, populația municipiului este de aproximativ 65.000 de persoane.
Verificările autorităților au scos la iveală o mulțime de nereguli în adăposturile de protecție civilă: spațiile sunt neigienizate; au țevi și conducte în interior; instalațiile de ventilație sunt nefuncționale sau lipsesc; în unele cazuri, nu există instalație electrică, în alte cazuri, instalația sanitară este nefuncțională sau lipsește; unele adăposturi sunt inundate, iar altele sunt transformate în boxe și depozite.
La Bolintin Vale, singurul adăpost de protecție civilă, amenajat chiar la sediul Primăriei, este nefuncțional, fiind într-un spațiu neigienizat, fără instalații sanitare, electrice și de ventilație.
Primăriile din Giurgiu și Bolintin au fost notificate cu privire la obligațiile ce le revin în amenajarea adăposturilor de protecție civilă, recomandându-se scoaterea din uz a spațiilor ce nu pot fi aduse la standardele cerute și amenajarea unor alte adăposturi de protecție civilă, corespunzătoare.