După sărbători, rămâne întrebarea: ce efecte are slănina asupra colesterolului?
Un medic dă un răspuns la această întrebare și ne spune cum este corect să mâncăm slănină pentru a avea beneficii maxime pentru sănătate, scrie actualno.com, publicație bulgară.
Multora le place să mănânce slănină, faimoasa slană, cum i se mai spune pe la noi. Și unii, cu siguranță, adaugă usturoi, relatează dr. Elena Solomatina. În același timp, întrebarea rămâne valabilă oricând, chiar dacă au trecut sărbătorile, fiindcă slănina din pod ține până la vară: este acceptabilă o astfel de combinație sau ne va dăuna sănătății?
Slănina și usturoiul ajută împreună la eliminarea colesterolului
Specialista expune următoarele: pe lângă faptul că aceste două produse oferă o senzație foarte plăcută ca gust, slănina și usturoiul ajută la eliminarea mai eficientă a colesterolului. În plus, aceste alimente combinate au un efect bun asupra activității inimii și ficatului și contribuie la apariția unui efect coleretic.
Din cele mai vechi timpuri, strămoșii noștri foloseau untura pe post de medicament: tratau boli legate de ficat, plămâni, articulații și o foloseau și pentru durerile de dinți.
Oamenii de știință spun: avantajul unturii este că aceasta conține multe oligoelemente utile organismului.
Dacă slănina este consumată împreună cu ceapa, care este bogată în substanțe utile, atunci puteți elimina mai eficient toxinele din organism și, în același timp, puteți întări sistemul imunitar, potrivit dr. Solomatina.
Slănina trebuie consumată cu moderație, cel mult 50 de grame deodată
Dar acest produs trebuie consumat cu moderație, cel mult 50 de grame deodată. Important e ca cu patru ore înainte și patru ore după ce consumați slănină, să nu mâncați alte alimente.
Dacă faceți asta, atunci slănina vă va aduce beneficii maxime și, în primul rând, va avea efect benefic asupra sănătății dvs.
Slănina este cea mai bogată sursă de vitamina D, un nutrient de care majoritatea oamenilor de astăzi au deficit. Nivelurile de vitamina D scad drastic în timpul sezonului rece, când suntem mai puțin expuși la lumina soarelui.
Acest lucru are un efect dăunător asupra stării de spirit, imunității și bunăstării. Vitamina D joacă un rol important în creșterea, funcționarea sistemului nervos, sănătatea reproducerii și funcția imunitară.
Mai mult, conținutul său ridicat în organism reduce riscul de a dezvolta cancer, boli cardiovasculare și infecțioase.
Colina este un alt nutrient important care nu se găsește în cantități mari în alte alimente. Doar 10% din populație primește suficientă colină din dietă. Potrivit unui studiu realizat de oamenii de știință de la Universitatea din Arizona, această substanță reduce riscul de apariție a bolilor de inimă și a bolii Alzheimer.
De asemenea, ajută la eliminarea colesterolului cu densitate scăzută din ficat, iar deficitul acesteia poate duce la acumularea de grăsime.
Colina din șuncă variază de la 102 la 399 mg per cană (200 g), în funcție de rasa de porc din care provine.