Smochinele, un veritabil supliment alimentar natural. Proaspete sau uscate?

Publicat: 02 sept. 2023, 13:30, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Smochinele, un veritabil supliment alimentar natural. Proaspete sau uscate?

Că sunt proaspete, că sunt uscate, smochinele sunt fructe cu un gust plăcut, dar mai ales sunt bogate în nutrienți care ne protejează sănătatea.

Calorii

Iată câteva cifre: 100 de grame de smochine deshidratate înseamnă 250 de calorii, 70 de grame de carbohidrați,  aproape 6 grame de fibre și aproximativ 3 grame de proteine. În schimb, 100 de grame de smochine proaspete aduc 80 de calorii, 20 de grame de carbohidrați, peste 2 grame de fibre și aproximativ 1 g de proteine Așadar, dacă sunteți interesați să țineți sub control greutatea corporală, evident, alegeți-le pe cele proaspete. Ele se găsesc în supermarket, de import, dar și din producție autohtonă.

Smochinele conțin:

  • mult calciu, mineral care ne protejează sistemul osos și dentiția:   
  • antioxidanți, care neutralizează radicalii liberi;
  • vitaminele A, C, K, B:
  • minerale: potasiu, zinc, cupru, mangan, fier.  

Beneficii

Datorită conținutului bogat în fibre, smochinele sunt indicate persoanelor care suferă de constipație, dar și pentru reglarea nivelului colesterolului și al glicemiei. Totuși, în cazul pesoanelor diagnosticate cu diabet, se recomandă consultarea medicului diabetolog înainte de le introduce în alimentație și în niciun caz să nu renunțați  la medicație și la testarea periodică a glicemiei pentru a controla diabetul.

Smochinele au efecte pozitive în cazul eczemelor. Sucul lăptos obținut din ramurile tinere de smochin a dat rezultate promițătoare contra negilor. De asemenea, smochinele combat căderea părului, îmbunătățesc aspectul firului de păr și al pielii.

Atenție!

În cantități mari, somchinele pot provoca diaree. Persoanele care au tulburări de coagulare a sângelui sau fac tratamente cu  anticoagulante vor  evita smochinele din cauza nivelului ridicat de  vitamina K, care are acțiune asupra sângelui. Atenție se recomandă și persoanelor cu  diferite alergii alimentare, inclusiv la smochine. Specialiștii au constatat că e vremea smochinelor!

Din august până în octombrie, găsim smochine proaspete. Alegeți-le pe cele care au aroma proprie, fără pete sau crăpături.  

Înainte de a fi mâncate, vor fi spălate cu grijă și apoi uscate cu un prosop de hârtie. Smochinele proaspete au un gust mai plăcut la temperatura camerei, dar pot fi păstrate două-trei zile în frigider.