SMURD, 31 de ani de existență. A fost înființat la Târgu Mureș, în 1990, de Raed Arafat
În septembrie 1990, Raed Arafat a fondat Serviciul Mobil de Urgență și Reanimare. Centrul era asemănător celor din Uniunea Europeană, format dintr-un echipaj calificat medicalizat, cu ajutorul Clinicii de Anestezie Terapie Intensivă. Inițial, serviciul a funcționat sub denumirea SMUR – Serviciul Mobil de Urgență și Reanimare. La acea vreme nu se puteau face descarcerări. De-a lungul anilor ’90, serviciul de urgență a continuat să se dezvolte, stabilind legături de profil în mai multe state europene, printre care Marea Britanie și Norvegia. În prezent, SMURD este prezent în 36 de județe, inclusiv în București.
Sâmbătă, 25 septembrie, Raed Arafat a postat un mesaj pe pagina sa de Facebook. El îi omagiază astfel pe toti cei care au lucrat în acest serviciu.
„Astăzi se implinesc 31 de ani de muncă și dezvoltare în echipă, care au făcut posibile realizarile și rezultatele prin care am ajuns unde suntem acum. Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare si Descarcerare a început în 1990 la Târgu Mureș, cu un singur echipaj de voluntari.
Iar astăzi vorbim de sute de echipaje cu paramedici, pompieri și cu medici de urgență și asistenți medicali, care includ și echipaje de salvare aeriană. În timpul pandemiei s-a văzut ce înseamnă un sistem de urgență avansat și oameni bine pregătiți. Vorbim de SMURD, care aduce la un loc personal al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, personal al Inspectoratului General de Aviație sau personal din cadrul unităților de primiri urgențe, la care se adaugă și voluntarii. Vorbim și de alte componente ale sistemului național, cu care personalul SMURD colaborează îndeaproape, cum sunt serviciile de ambulanță și Salvamontul.
Astăzi am ales să postez imnul SMURD. Prin cuvintele rostite, descrie exact crezul nostru, al celor care am dezvoltat acest serviciu și al celor care activează în cadrul acestuia. Le multumesc pentru efortul depus și le urez la mulți ani tuturor colegilor medici, asistenți, pompieri, piloți și voluntari, care zi și noapte se află în serviciul semenilor noștri”, a scris Arafat.