SNPPC s-a dezlănțuit: Știți că drug-testul poate identifica maxim 8 tipuri de droguri din cele peste 140?
Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual a emis un comunicat referitor la tragedia din 2 mai și la militarizarea școlilor de poliție, aceasta din urmă fiind o măsură antieuropeană. Se mai menționează că testele de droguri din dotarea Poliției Române pot identifica doar 8 substanțe cu efecte halucinogene, din peste 140.
„Am așteptat cu maxim interes publicarea raportului Corpului de Control al domnului ministru PREDOIU, trimis de acesta la IPJ Constanta, în urma evenimentului tragic de la 2 Mai, când un conducător auto, aflat sub influența drogurilor în timp ce conducea un autoturism pe șoseaua care face legătura între Vama Veche și 2 Mai, a surprins și accidentat mai multe persoane, dintre care două au decedat!
SNPPC nu a ieșit în comunicare publică pe acest subiect, pentru că am așteptat, așa cum am și anunțat, publicarea raportului Corpului de control trimis la IPJ Constanta de către domnul ministru Predoiu. De joia trecută, am intuit că este ceva în neregulă, în sensul că MAI nu a dat publicității acest raport și a amânat de câteva ori acest lucru. Aveam speranța, cu toții, că domnul ministru își va ține cuvântul dat și va publica raportul, așa cum a promis public. Nu l-a forțat nimeni să se angajeze la acest lucru, SNPPC chiar a fost plăcut impresionat de această decizie în premieră în MAI: publicarea unui raport rezultat în urma unui control efectuat de către Corpul de Control.
A venit ziua de 28.08.2023 și domnul ministru a susținut o semiconferință de presă, în care ne-a prezentat concluzii ale verificărilor efectuate de către Corpul de control și nu raportul în sine, așa cum dânsul s-a angajat în fața opiniei publice.
Concluziile au adus ca noutate demisia inspectorului sef al IPJ Constanta, dispunerea cercetării disciplinare a acestuia, apoi cercetarea disciplinară a șefului Serviciului Poliției Rutiere Constanța, dar și a unui agent operator 112. Nu s-a mai făcut referire la agentul care a oprit autoturismul în 2 Mai, la ofițerul de serviciu de la Poliția Municipiului Mangalia și la ofițerul coordonator din acea noapte fatidică, despre dânșii cunoscându-se deja ca sunt cercetați disciplinar, dar și penal.
O altă concluzie, pe care o doream mult mai amanunțită, este cea legată de prevederile legale, de procedurile de sistem, despre care, în treacăt, domnul ministru a făcut mențiunea că prezintă lacune și vor face obiectul unor modificări , sperăm noi, în bine. Însă, să faci mențiunea că o procedură de sistem are deficiențe și trebuie corectată, după care să spui că acea procedură nu a fost respectată sau, fiind respectată, a dus la neluarea unor măsuri, care poate ar fi împiedicat dezastrul, este, fără supărare….de noaptea minții! Adică angajatorul recunoaște că are probleme cu procedurile de sistem și cu legislația deficitară, dar totuși trage la răspundere angajații că, respectând acele proceduri și acea legislație, repetăm, deficitare (așa a afirmat domnul ministru), au greșit. Colegilor care vor fi cercetați disciplinar sau penal le vom asigura asistența juridică (celor care sunt membrii SNPPC) și vom folosi această declarație a domnului ministru în apărarea lor. A mai afirmat domnul ministru, de fapt a recunoscut, că, în acest moment, Poliția Română nu deține (noi apreciem că ar trebui să aiba acces) o bază de date referitoare la polițele RCA. Cu toate acestea, găsește vină polițiștilor că nu au verificat dacă autoturismul deține sau nu RCA. Și această afirmație va fi folosită în apărarea celor cercetați disciplinar/penal. Nu putem accepta să fim jertfiți pe altarul impotenței politicienilor de a legifera pur și simplu, cât mai clar, aspecte care țin, iată, de viața noastră, atât cea profesională, cât și cea personală.
Cireașa de pe tort a venit când domnul ministru a anunțat, ne este și frică să scriem … PRACTIC, DESFIINȚEZ IPJ CONSTANȚA ȘI ÎL VOM REORGANIZA! Credem cu tărie că domnul ministru nu are reprezentarea cuvintelor atunci când le folosește. Desființarea? Unde este prevăzută din punct de vedere legal? Reorganizarea în plin sezon? Cu actualul deficit de personal la nivel de IPJ Constanța? Cu actualul potențial de pensionare de la nivelul IPJ Constanța? Domnul ministru cunoaște că desființarea/reorganizarea presupune punerea la dispozitie a tuturor polițiștilor? Că trebuie să li se întocmească noi fișe legate de atribuții și sarcini? Încă sperăm să fie o nefericită formulare din punct de vedere semantic-gramatical, pentru că dacă nu este așa, este foarte grav. Iar dacă noi desființăm/reorganizăm toate IPJ-urile, pe fondul actual al războiului din Ucraina, pe deficitul actual de personal, pe lipsa unei predictibilități în salarizare, carieră, pensionare, vom face mult mai mult rău decât bine MAI. Înțelegem însă de ce MAI a fost exceptat de la ordonanța austerității: pentru că se vor folosi de acest eveniment tragic pentru a …. tăia! Simplu! Cine va câștiga? Politicianul la puncte electorale! Cine va pierde? Cetățeanul, care va fi afectat de sincopele unei noi organizări a poliției, așa cum s-a întâmplat când am renunțat la sectorist, când am reorganizat poliția în mediul rural, când am eficientizat reorganizarea poliției în mediul rural și tot așa!
A mai afirmat domnul ministru că a constatat personal cum IPJ Constanța a pierdut lupta cu infracționalitatea, de 5-10 ani, chiar mai bine. Domnul Despescu o fi aflat ce crede domnul ministru? Domnul Despescu, cel care a fost șeful IPJ Constanța, în perioada 2014-2015, șeful IGPR, în 2015, și din 2019 până în prezent secretar de stat pe ordine publică? Solicităm public o reacție a domnului secretar de stat, vizat direct de această constatare, care este a domnului ministru, nu a noastră. Pe de altă parte, să ai al doilea Centru de reținere și arest preventiv din România, ca grad de ocupare, și să se spună că ai pierdut lupta cu infracționalitatea……este din nou de noaptea minții. Domnul ministru tocmai a aruncat la gunoi munca a mii de polițiști, dedicați, onești, corecți, prestatori de mii de ore suplimentare, care au instrumentat sute de mii de dosare și care au avut în lucru și au soluționat mii de dosare complexe. A aruncat la gunoi miile de acțiuni în care s-au salvat vieți omenești, miile de arestări preventive ale unor infractori periculoși (criminali, tâlhari, violatori….), miile de ore suplimentare în care polițiștii, în loc să fie alături de familie, au fost la muncă, nu-i așa – pentru a ”merge treaba”. Când, după o carieră de muncă de 25-30 de ani, vine un ministru care aruncă la gunoi totul, singurul sentiment care te încearcă este …..scârba!
Schimbarea procedurilor, modificările legislative, regândirea planului de măsuri pentru litoralul românesc, sunt aspecte care ne interesează de mult timp și nu de puține ori am furnizat reprezentanților MAI, invitați la forurile noastre de conducere sindicală, soluții.
Militarizarea școlilor de agenți de poliție este o măsură antieuropeană. Domnul ministru îl contrazice pe dl președinte Klaus Iohannis, care își dorește o Românie ”educată”, promovând recent modificări ale legilor educației în care se prevede actuala modalitate de școlarizare în școlile de poliție. O școală militară nu poate produce funcționari publici cu statut special, ci militari! Militarizarea înseamnă supunere la ordin, pierderea independenței deciziei asupra curriculei de învățământ! Militarizarea înseamnă întoarcerea la un sistem totalitar! Atunci când nu suntem capabili să ne impunem, pentru că nu avem argumente, militarizăm, pentru ca, nu-i așa…ordinul se execută, nu se discută!
Regândirea, reorganizarea IPJ-urilor se vrea a fi făcută cu structuri centrale ale MAI, cu ATOP, în nici un caz cu sindicatele reprezentative și cu societatea civilă! ”Dialogul social” funcționează perfect la actualul guvern. Nu că ar fi funcționat și la precedentele, dar actualul ministru a pus bomboana pe coliva comunicării, dialogului social, negocierii. De fapt, așa cum am spus mai sus, atunci când nu nu ai forța argumentului, folosești argumentul forței! Simplu pentru ei, complicat pentru noi!
Restul de propuneri, cele cu testările polițiștilor, elevilor etc. se încadrează perfect la proverbul PEȘTELE DE LA CAP SE ÎMPUTE, DAR SE CURĂȚĂ DE LA COADĂ! Noi le propunem să se testeze dânșii, politicienii care sunt la conducerea țării, parlamentarii, secretarii de stat, consilierii, toată ”crema”. Probabil vor dori să testăm medicii pe mâna cărora ne încredințăm sănătatea, profesorii pe mâna cărora ne încredințăm copiii, șefii profesionali și toate funcțiile de execuție. Jurnaliștii care vin la conferințe? Am avut un șef IGPR care ne-a catalogat drept …bețivi! înțelegem că acum am evoluat și suntem … drogați!
Apropo – știți că DRUG TEST ul poate identifca maxim 8 tipuri de droguri din cele peste 140 ?
Domnule ministru,
Nu ați pomenit nimic sau ați pomenit doar în treacăt, dând impresia că nu sunt importante în șirul de neajunsuri care a dus la tragedie, despre: deficitul de personal, dotarea precară, dar și modul deficitar de distribuire al acesteia, permisivitatea legii, eșecul dezincriminării consumului de droguri, modul deficitar de incriminare al traficului de droguri (anexa cu substanțele interzise), părăsirea sistemului de către profesioniști, pe fondul salarizării precare, al înghețării salariilor, dar și al incertitudinii modificărilor la legea pensiilor militare, modalitatea deficitară de delegare / detașare, sutele de ore suplimentare neplătite și nerecuparate, care duc la oboseală cronică, împiedicarea pregătirii profesionale, o calitate slabă a actului polițienesc, cumulul de funcții, în sensul că un polițist suplinește în cadrul multor subunități personalul lipsă de pe alte linii de muncă, nimic despre lipsa de atracție a tinerilor în Poliție, după anul istoric 2023, care a generat 0.5 candidați pe loc la școlile de poliție, lipsa protecției polițiștilor, logistică și legislativă, lipsa unui statut modern al polițistului, cel actual existând din 2002, lipsa totală a unui ghid al carierei, TOATE ACESTEA ALIMENTÂND DIN PLIN LIPSA DE PREDICTIBILITATE ÎN CARIERĂ, SALARIZARE, PENSIONARE.
Domnule ministru….55.000 DE POLIȚIȘTI, DIN CARE 8.000 SE POT PENSIONA ORICÂND, SUNT ATENȚI LA CEEA CE SE ÎNTÂMPLĂ CU POLIȚIA ROMÂNĂ! 55.000! Deciziile luate pe fondul emoției publice/colective, în nici un caz nu denotă profesionalism, din contră…..GRABA VA STRICA TREABA!„, transmite SNPCC.