Șoc în lumea tenisului: Iga Swiatek a fost prinsă dopată. Injustiția din cazul Simona Halep, o paralelă dureroasă
Iga Swiatek, jucătoare de tenis de 23 de ani, a fost depistată pozitiv la substanța interzisă trimetazidină, într-un test antidoping realizat în afacerea competițională din luna august 2024.
Sportiva poloneză, clasată pe locul 2 WTA, a acceptat sancțiunea de suspendare de o lună, fiind, astfel, nevoită să rateze câteva competiții importante. Totodată, Swiatek a susținut că rezultatul pozitiv a fost cauzat de contaminarea unui supliment, o explicație frecvent utilizată de sportivi în ultima perioadă.
Contaminarea cu trimetazidină: o explicație frecvent întâlnită
În urma testului, Swiatek a fost suspendată provizoriu pentru o lună pe 12 septembrie 2024, ratând astfel trei turnee importante: WTA 500 Korea Open, WTA 1000 China Open și WTA 1000 Wuhan Open. După contestarea deciziei, suspendarea i-a fost ridicată pe 4 octombrie, iar jucătoarea a continuat să evolueze la Turneul Campioanelor și Billie Jean King Cup. În final, însă, Iga Swiatek a acceptat sancțiunea finală de o lună, mai având de ispășit doar 8 zile din perioada respectivă, având în vedere și perioada de suspendare provizorie deja efectuată.
ITIA (Agenția Internațională de Integritate în Tenis) a confirmat că testul pozitiv la trimetazidină a fost cauzat de contaminarea unui medicament reglementat fără prescripție medicală, mai precis melatonina, un supliment folosit de Swiatek pentru a combate problemele legate de decalajul orar și somn. În urma investigațiilor și interviurilor cu jucătoarea și echipa sa, ITIA a considerat că încălcarea nu a fost intenționată și că nivelul de culpabilitate al jucătoarei este „la limita inferioară a intervalului”, având în vedere că produsul contaminat era reglementat în țara sa de origine, Polonia.
Efectele asupra carierei: pierderea locului de lider mondial
Această perioadă de suspendare provizorie a coincis cu o schimbare semnificativă în clasamentul WTA. Iga Swiatek a pierdut locul de lider mondial și a fost depășită în ierarhie de către Aryna Sabalenka, o altă jucătoare de top a circuitului. De asemenea, suspendarea a avut loc într-un moment delicat al carierei polonezei, în care Swiatek și-a încheiat colaborarea cu antrenorul Tomasz Wiktorowski, cel care o ghidase către cele mai mari performanțe ale carierei sale.
Paralele cu alte cazuri de dopaj: Swiatek și Valieva
Trimetazidina este o substanță interzisă care a mai fost prezentă în scandaluri de dopaj din sporturile internaționale. De exemplu, patinatoarea rusă Kamila Valieva și 23 de înotători chinezi au fost depistați pozitiv cu aceeași substanță. Trimetazidina este utilizată în tratamentele pentru afecțiuni cardiace, având rolul de a îmbunătăți fluxul sanguin și de a sprijini rezistența fizică.
Critici la adresa deciziilor antidoping: cazul Halep vs. Swiatek
Decizia de a o suspenda pe Swiatek pentru doar o lună a stârnit controverse, fiind comparată cu cazul Simonei Halep. În 2022, Halep a fost depistată pozitiv la roxadustat, o substanță interzisă, și a fost suspendată pentru o perioadă mult mai lungă, aproape doi ani, în așteptarea verdictului Tribunalului de Arbitraj Sportiv. Denis Shapovalov, un alt jucător de top, a reacționat față de decizia ITIA de a suspenda doar pentru o lună pe Swiatek, considerând-o „injustă” în comparație cu sancțiunile mult mai severe aplicate altor sportivi în cazuri similare.
„Nu este corect faptul că jucători ca Halep și alții au avut suspendări extrem de lungi pentru lucruri similare. Mă bucur că lucrurile se schimbă, deoarece regulile antidoping sunt injuste. Totuși, jucători ca Mikael Ymer sunt încă suspendați, deși el nu a fost niciodată testat pozitiv”, a comentat Shapovalov pe rețelele sociale, atrăgând atenția asupra discrepanțelor din sancționarea sportivilor.
Ilie Năstase, primul număr 1 ATP din istorie, s-a arătat deranjat din cauza faptului că Swiatek a primit o lună suspendarea, iar Simona Halep a primit 4 ani inițial, suspendare ei a fost redusă la 9 luni de TAS.
„Păi pentru că e din Polonia, de asta luat doar o lună. Ei nu pleacă fruntea, nu-s fraieri ca noi. De asta. Asta e diferența. Noi suntem lumea a treia, Polonia e în lumea bună. O fi zis că nu a fost intenționat, nu? Dar i-a prins bine? I-a făcut bine. E urât. Halep să ia doi ani (n.r. – 4 ani) în primă instanță, iar poloneza o lună”, a declarat Ilie Năstase, conform golazo.ro.